Κ. Πολυχρονίου: «Αποτελεσματικός ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών»

Με αφορμή την εσπερίδα που διοργανώνει ο Δήμος Σικυωνίων με θέμα “ Ρυθμίσεις χρεών – πυλώνας ανάπτυξης, αναπτυξιακά προγράμματα’’ η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019 στις 19:30 στο Συνεδριακό Κέντρο Αφοί Μάλλιου, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε έναν από τους κεντρικούς ομιλητές της εσπερίδας.

 

Ο κ. Πολυχρονίου Κωνσταντίνος είναι οικονομολόγος απόφοιτος της Α.Σ.Ο.Ε.Ε και Πρόεδρος και Δ/νων σύμβουλος της εταιρείας DEVELOPMENT AND PROFIT SAΧρηματοοικονομικοί και Επενδυτικοί σύμβουλοι επιχειρήσεων. Συγγραφέας βιβλίων επί θεμάτων Φ.Π.Α κατά την εφαρμογή του, με  δημοσιεύματα στην εφημερίδα “Ημερησία” με κύριο “Η ΑΠΑΤΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ”.

 

Σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό έχει ασχοληθεί σε βάθος και σε συνεργασία με την GRAND THORTON, από την ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής 03/08/2017 με δυο πολύ μεγάλες οντότητες οι οποίες και είναι μέσα στις 27 αρχικές εταιρείες που εντάχθηκαν. Θα μας παρουσιάσει την εφαρμογή του νόμου από την θεωρία στην πράξη.

 

  • Ποια θεωρείται ότι είναι η βασική επιδίωξη αυτού του μηχανισμού ;

 

Η επιδίωξη του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι πραγματικά καινοτόμα, ο οφειλέτης καλείται αυτός να προτείνει ένα σχέδιο αποπληρωμής προς τους πιστωτές του το οποίο να είναι ρεαλιστικό και να βασίζεται στα αποτελέσματα της εταιρείας βάσει τουεπιχειρηματικού σχεδίου της, έστω και σε απλοποιημένη μορφή στις μικρές περιπτώσεις, και όχι επικρεμάμενες απειλές. Με την υλοποίηση αυτής της πρότασης απελευθερώνεται από τα  χρέη του και ανακτά πλήρως τον έλεγχο των περιουσιακών του στοιχείων και της επιχείρησης του.

 

  • Ποιο είναι το όφελος για μια επιχείρηση που θα υπαχθεί στον μηχανισμό;
  •  

Μια επιχείρηση που θα ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επανέρχεται ουσιαστικά στηνκανονικότητα, έχει  πλέον ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα καθώς επίσης είναι σε καθεστώς ενήμερων πιστώσεων προς τις τράπεζες.

 

Η εταιρεία έχει πλέον έναν ξεκάθαρο και “ασφαλή” ορίζοντα όπου μπορεί πλέον να δουλέψει με ασφάλεια και δεν επικρέμεται συνεχώς η απειλή κάποιος πιστωτής της να προβεί σε ενέργειες που θα οδηγήσουν στο κλείσιμο της.

 

Υπάρχει ένας χρονικός ορίζοντας όπου η εταιρεία, εφόσον τηρήσει τα συμφωνηθέντα, απελευθερώνεται από τα χρέη της και ανακτά την κυριότητα των περιουσιακών της στοιχείων.

 

  • Η ενδεχόμενη εξυγίανση τοπικών επιχειρήσεων με εργαλείο τους τον μηχανισμό, πως θα επιδράσει στην οικονομία της τοπικής κοινωνίας και ποια αποτελέσματα εκτιμάται ότι θα φέρει στην οικονομία η εφαρμογή στη πράξη του μηχανισμού;

 

Τα οφέλη μιας τέτοιας εφαρμογής είναιπολλαπλάσια και στην τοπική και εθνική οικονομία. Καταρχήν οι εταιρείες θα μπορούν πλέον να λειτουργούν σε καθεστώς πλήρους νομιμότητας και σε ένα πλαίσιο που θα τους επιτρέπει να ανασάνουν χρηματοοικονομικά χωρίς να υπάρχει συνεχώς η απειλή ότι κάποιος πιστωτής ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να εξαναγκάσει την εταιρεία σε οριστικό κλείσιμο. Αυτό έχει ως απώτερη συνέπεια οι επιχειρήσει να μπορούν να ασχοληθούνμε το πραγματικό αντικείμενο της εργασίας τους απερίσπαστες, γεγονός που θα οδηγήσει με τη σειρά του στη μεγέθυνση τους με συνακόλουθη αύξηση των θέσεων εργασίας και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Επιπλέον, θααπελευθερωθούν υγιείς δυνάμεις επιχειρηματικότητας που θα συμβάλλουν με νέες επενδύσεις στα υπάρχοντα οικονομικά δεδομένα.

 

  • Κατά την εκτίμησή σας, πόσο χρονικό διάστημα θα απαιτείται για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των οφειλών μιας επιχείρησης;

 

Σύμφωνα με τις στατιστικές ανάλογων διαδικασιών και σε άλλα κράτη ο μέσω χρόνος κυμαίνεται γύρω στους 8 – 12 μήνες για τις περιπτώσεις όπου υπάρχειμεσαίος βαθμός δυσκολίας. Για απλουστευμένες περιπτώσεις διακανονισμών ο χρόνος αυτός μειώνεται στο μισό περίπου.

 

  • Ποια κατηγορία χρεών φτάνει πιο γρήγορα στη ρύθμιση;

 

Όσο και αν ακούγεται παράξενο, αυτή είναι η κατηγορία των χρεών προς  το Δημόσιο, οι τράπεζες συνήθως είναι πιο χρονοβόρες.

 

  • Αν κάποιος έχει κάνει ρύθμιση σε δημόσιο και τράπεζες ή δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία μπορεί να τα εντάξει εκ των υστέρων στον εξωδικαστικό μηχανισμό

 

Ναι, στον εξωδικαστικό μηχανισμό μπορούν να ρυθμιστούν εκ νέου οι όποιες ρυθμίσεις έχουν γίνει καθώς γίνεται μια καθολική ρύθμιση προς όλους τους πιστωτές και πρέπει να ληφθούν υπόψη το σύνολο των χρεών της εταιρείας

 

  • Πώς μπορούν να βρουν οι οφειλέτες πληροφορίες για τον εξωδικαστικό μηχανισμό; Υπάρχει υποστηρικτική δομή ενημέρωσης

 

Η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους,ΕΓΔΙΧ έχει συστήσει γραφεία ενημέρωσης πολιτών/ οφειλετών στα οποία μπορεί να απευθυνθεί ο οποιοσδήποτε κατόπιν ραντεβού. Η ηλεκτρονική διεύθυνση της εγδιχ είναι http://www.keyd.gov.gr/ , εκεί υπάρχει και όλο το ενημερωτικό υλικό προς κάθε ενδιαφερόμενο.

 

  • Υπάρχει κάποια συμβουλή που έχετε να δώσετε στους ενδιαφερόμενους να υπαχθούν στον μηχανισμό;

 

Είναι το μοναδικό πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα για συνολική ρύθμιση χρεών όλων των τύπων επιχειρήσεων και θα πρέπει να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, ο οφειλέτης δεν έχει να χάσει τίποτα από το να το δοκιμάσει, έχει μόνο να κερδίσει

 

Να μη δίνουν βάση σε όσα διατυπώνονται περί μη αποτελεσματικότητας του μηχανισμού, π.χ πόσες αιτήσεις έχουν ολοκληρωθεί ;  άρα δεν δουλεύει στην πράξη. Και ο λόγος για αυτό είναι ότι ο μέσος χρόνος που απαιτείται για μη απλές περιπτώσεις είναι  8 – 12 μήνες.

 

Επιπλέον, πολλές αιτήσεις καθυστερούν επειδή οι ίδιοι οι οφειλέτες προσπαθούν να επιμηκύνουν τη διαδικασία καθώς σε όλο αυτό το διάστημα έχουν προστασία από αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης, ενώ μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία είναι υποχρεωμένοι να ξεκινήσουν να πληρώνουν τις δόσεις τους και δεν υπάρχει πλέον προστασία από τους πιστωτές τους.

 

Αφού ευχαριστήσαμε ιδιαίτερα τον κ.Πολυχρονίου Κωνσταντίνο, που δέχθηκε να μας παραχωρήσει τη συνέντευξη, περιμένουμε πλέον με μεγάλο ενδιαφέρον, να παρακολουθήσουμε την εσπερίδα στην όποια θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στιςιδιαιτερότητες του αγροτικού τομέαενώ τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει παρέμβαση μέσω SKYPE, του κ.Φώτης Κουρμούσης  Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. 

 

Επιμέλεια Συνέντευξης: Καρωνίδης Γρηγόρης

 korinthostv.gr