Καταρρέει η τουρκική οικονομία!

Γίγαντας με πήλινα πόδια αποδεικνύεται η μέχρι πρότινος ανθούσα τουρκική οικονομία καθώς ο κατήφορος της τουρκικής λίρας δεν έχει τέλος, ενώ πληθαίνουν οι φήμες περί χρεοκοπίας και επιστροφής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 

Η τουρκική λίρα έχασε και πάλι έδαφος έναντι του δολαρίου σήμερα καθώς παραμένει η ανησυχία των επενδυτών για τις ισχυρές προσωπικές παρεμβάσεις στην κεντρική τράπεζα, που προανήγγειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε πως θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσει τον διψήφιο πληθωρισμό, ωστόσο η σχετική συνεδρίαση για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής αναμένεται να γίνει στις 7 Ιουνίου.

 

Το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας έχει χάσει το 15% της αξίας του από την αρχή του χρόνου, ενώ την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι πληροφορίες πως εάν η κατάσταση επιδεινωθεί ο Ερντογάν θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε επιβολή capital controls.

 

Η τουρκική λίρα έφτασε το μεσημέρι στα 4,4415 έναντι του δολαρίου, ενώ είχε φτάσει στο ιστορικό χαμηλό 4,5010. Η απόδοση των δεκαετών τουρκικών ομολόγων ήταν στα 14,76% και αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι τότε ο δανεισμός θα είναι απαγορευτικός και η πορεία προς το ΔΝΤ μονόδρομος.

 

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τον εαυτό του «εχθρό των επιτοκίων» και πρόσθεσε πως θα ελέγξει πιο στενά μετά τις εκλογές την κεντρική τράπεζα εγείροντας φόβους για την ανεξαρτησία της.

 

Επιχειρώντας να ανταποκριθεί στον κατήφορο που έχει πάρει η λίρα και την αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου η κυβέρνηση ανακοίνωση πως θα μειώσει τον φόρο κατανάλωσης σε όλα τα καύσιμα.

 

Αναλυτές εκτιμούν πως ο Ερντογάν και η Κεντρική Τράπεζα επιχειρούν να κρύψουν το πρόβλημα της αδύναμης λίρας και του υψηλού πληθωρισμού “κάτω από το χαλί”, ενώ οι τράπεζες και επενδυτικά funds προειδοποιούν πως εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από την Άγκυρα τότε τα πάντα θα καταρρεύσουν χωρίς να υπάρχει τρόπος να συγκρατηθούν.

 

Πηγή: HellasJournal

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ