Κατεδαφίσεις; Αστειεύεστε βέβαια

Βγήκε χθες από το Λαύριο ο Αλέξης και εξήγγειλε 3.200 κατεδαφίσεις στην Αττική το επόμενο διάστημα. Αν κάνει έστω και το ένα δέκατο απ’ αυτές, εγώ θα κεράσω φρέσκο ψάρι πρώτης κατηγορίας όλη την παρέα.

 

 

 

Του Δημήτρη Καμπουράκη

 

Τους έχουμε μάθει πια, δεν μασάμε από μεγάλα λόγια και υποσχέσεις επαναστάσεων. Όλα αυτά τα «μαχαίρια που φτάνουν στο κόκκαλο» και οι «μεγάλες τομές μετά από δεκαετίες» είναι λόγια του αέρα.  Κάτι θα γκρεμίσουν εκεί για τα μάτια του κόσμου κι ύστερα πάπαλα κατά το κοινώς λεγόμενο.

 

Μεταξύ μας, αυτό είναι πια και το μεγαλύτερο πρόβλημα του πρωθυπουργού. Μετά από κοντά τέσσερα χρόνια εξουσίας, κανένας δεν τον πιστεύει. Είπε τόσα ψέματα και ασυναρτησίες, διέψευσε τόσες πολλές ελπίδες και υποσχέσεις, έκανε τόσες πολλές λάθος επιλογές σε πολιτικές και πρόσωπα, που πλέον έχει χάσει την πίστη των ανθρώπων στις αγαθές προθέσεις του. Όποιον πολίτη και να ρωτήσετε, ακόμα κι αυτόν που για διάφορους λόγους προτίθεται ακόμα να τον ψηφίσει, θα σου πει πως είναι πεπεισμένος ότι ο Αλέξης κάνει επικοινωνία και όχι πολιτική.

 

Ο ηγέτης που έχει καταναλώσει μ’ αυτό τον τρόπο το πολιτικό του κεφάλαιο, δεν έχει καμιά ελπίδα. Έτσι κι αλλιώς οι κυβερνητικές ευθύνες φθείρουν τα κόμματα και τα πρόσωπα, αλλά ενδόμυχη ελπίδα κάθε πρωθυπουργού είναι κάποια στιγμή να χάσει επειδή ο κόσμος τον βαρέθηκε, όχι επειδή τον σιχάθηκε. Ο Τσίπρας μάλλον τρέχει πάνω στις ράγες της δεύτερης εκδοχής. Μιλάει σε μικρόφωνα τηλεοράσεων, συνεδρίων και κυβερνητικών ομάδων, δίχως τα λόγια του να έχουν το παραμικρό βάρος για τον μέσο πολίτη. Σα να μην λέει καν τις λέξεις.

 

Αφήστε που συχνά αυτά που λέει είναι πέραν πάσης πραγματικότητας, σαν να μην συναισθάνεται τι συμβαίνει γύρω του. Όταν πάει στο Λαύριο και υπόσχεται ότι μέσα σε λίγες βδομάδες θα οριοθετήσει τον αιγιαλό σ’ όλη τη χώρα, θα καθαρίσει τα χιλιάδες ρέματα και γκρεμίσει όλα τα αυθαίρετα που υπάρχουν σε δασικές ή αναδασωτέες περιοχές, τότε μόνο το γέλιο των ανθρώπων μπορεί να προκαλέσει. Δεν έκαναν απολύτως τίποτα επί τριάμισι χρόνια για όλα αυτά, ηγείται μιας κυβέρνησης που επί έναν χρόνο είναι ανίκανη να λειτουργήσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο στο μετρό, αλλά τώρα παριστάνει τον Ηρακλή που θα καθαρίσει τους στάβλους του Αυγεία μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο.

 

Δεν τον πιστεύει κανείς κι αυτό είναι το βασικό του πολιτικό πρόβλημα πλέον. Αυτό στην γλώσσα της πολιτικής ονομάζεται απώλεια της πολιτικής ηγεμονίας κι όποιος ηγέτης χάσει αυτό το βασικό όπλο, ας ετοιμάζεται να πάει σπίτι του. Όλα τα υπόλοιπα είναι κουραφέξαλα

 

reader.gr