"Κλειδώνει" η ημερομηνία των Δημοτικών Εκλογών - Πότε θα πάμε στις κάλπες

Με μια -όχι και τόσο αιφνιδιαστική τροπολογία- βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ "έστρωσαν" το χαλί στον Πάνο Σκουρλέτη να επισπεύσει την ημερομηνία των Αυτοδιοικητικών Εκλογών, περίπου... ένα εξάμηνο προ της μέχρι σήμερα γνωστής πρόθεσης του ΥΠΕΣ για στήσιμο καλπών στις 13 Οκτωβρίου του 2019. 

 

Σύμφωνα με την τροπολογία αυτή, ζητείται κατ εξαίρεση, οι επόμενες Δημοτικές - Περιφερειακές εκλογές να πραγματοποιηθούν με τον υφιστάμενο νόμο, δηλαδή την αμέσως προηγούμενη Κυριακή από την διενέργεια των ευρωεκλογών. ( Δηλαδή στις 19 Μαΐου 2019)

 

 

Πληροφορίες από κομματικές πηγές, αναφέρουν ότι πρόκειται για πρωτοβουλία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε πλήρη συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών και τον Πάνο Σκουρλέτη και σε καμία περίπτωση δεν απηχεί... προσωπικές απόψεις των βουλευτών που την υπογράφουν. 

 

 

Όπερ σημαίνει ότι θα γίνει δεκτή κατά πάσα βεβαιότητα από το ΥΠΕΣ, αλλάζοντας άρδην και τελευταία στιγμή τα μέχρι σήμερα δεδομένα περί τοπικών καλπών το Φθινόπωρο. 

 

 

Ίδιες πηγές, επικαλούνται το θέμα Συνταγματικότητας που είχε θέσει εξαρχής η Ν.Δ για την διεξαγωγή τους το επόμενο Φθινόπωρο. 

 

 

Σχεδιασμός για ... τετραπλές κάλπες;

 

 

Βάσει της τροπολογίας,  δεύτερος γύρος των Περιφερειακών και Δημοτικών Εκλογών θα συμπέσει με τις ευρωεκλογές, αναζωπυρώνοντας τα σενάρια που φέρουν την Κυβέρνηση να προσφεύγει παράλληλα και σε εθνικές κάλπες ( Κυριακή 26 Μαΐου 2019)

 

 

Παρότι - ακόμα και σήμερα- η Κυβέρνηση δια του Δημήτρη Τζανακόπουλου επιμένει στο αφήγημα περί εξάντλησης της τετραετίας, η στάση του Πάνου Καμμένου στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, μάλλον λειτουργεί απαγορευτικά στον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές το επόμενο Φθινόπωρο. 

 

 

Μη έχοντας άλλο κομματικό άσσο να βγάλει από το μανίκι ο υπουργός Εθνικής Αμύνης και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξει να τορπιλίσει την Κυβέρνηση όταν έρθει για κύρωση στη Βουλή η συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ, η οποία τοποθετείται χρονικά - επίσης- την Άνοιξη. 

 

 

Ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα άλλωστε, είχε δηλώσει δημόσια ότι επιθυμεί την πραγματοποίηση των Εθνικών Εκλογών τον Μάιο και όχι στη λήξη της Συνταγματικής θητείας της Κυβέρνησης, το φθινόπωρο του 2019. 

 

 

Πέραν τούτου, εντείνονται οι φωνές στο κυβερνών κόμμα που εκτιμούν ότι μια καθυστέρηση στη διενέργεια των εθνικών εκλογών μετά από ευρωκάλπες ( όπου ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δεχθεί ράπισμα), όχι μόνον δε θα λειτουργήσει εκτονωτικά αλλά θα διευρύνει ενδεχομένως ακόμη περισσότερο την δημοσκοπική ψαλίδα μεταξύ Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ.