Κορινθία: Ανήσυχοι οι αγρότες - Τι θα συμβεί φέτος με την ελιά

«Σημαντική μείωση αναμένεται να σημειώσει η φετινή συγκομιδή βρώσιμης ελιάς, σε σύγκριση με την περσινή παραγωγή, στις παραγωγικές περιφέρειες της χώρας.

 

 

Το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας, αλλά και οι καιρικές συνθήκες, κάνουν τις πρώτες εκτιμήσεις αρκετά δυσοίωνες για τη φετινή παραγωγή του σημαντικού αυτού εξαγωγικού μας προϊόντος, ενώ η αυξημένη υγρασία και η πρωιμότητα ευνόησαν την εξάπλωση του δάκου, προκαλώντας ανησυχία στους παραγωγούς και για την ποιότητα των καρπών.

 

 

Αντίθετα, αυξημένες εκτιμούν οι παραγωγοί ότι θα είναι οι τιμές για τις σημαντικότερες ποικιλίες, εν αναμονή και του επίσημου τιμοκαταλόγου, λόγω των προβλέψεων για μειωμένες ποσότητες.

 

Το ενδεχόμενο της αύξησης των τιμών μπορεί να χαροποιεί τους παραγωγούς, ωστόσο, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος εξαγωγικής καθίζησης, αν επιβεβαιωθούν οι προβλεπόμενες μειώσεις, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων της χώρας.

 

 

Μειωμένη εκτιμάται η έτσι κι αλλιώς μικρή παραγωγή στην Κόρινθο, καθώς από τους 50 τόνους της περσινής παραγωγής φέτος οι παραγόμενες ποσότητες αναμένεται να ανέλθουν μόλις στους 20 τόνους.

 

Η εκτεταμένη ακαρπία, λόγω της ξηρής άνοιξης, οι καλοκαιρινές βροχές, που είχαν ως αποτέλεσμα όσες ελιές δεν είχαν καρποδέσει να πέσουν κάτω, αλλά και η μεγάλη δακοπροσβολή, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλαντζή, γεωπόνο και επόπτη δακοκτονίας, δεν αφήνουν περιθώρια για μεγαλύτερες εκτιμήσεις. Παράλληλα, λόγω της μεγάλης προσβολής από τον δάκο, αναμένεται υποβαθμισμένη ποιότητα…».

 

Πηγή: ypaithros.gr  

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ