Κόρινθος, Ναύπακτος, Πάτρα και Μεσολόγγι μετρούν τις πληγές τους από τις τσούχτρες

Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος αναφέρεται: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος, κατά την συνεδρίαση που πραγματοποίησε στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2018 στο Λουτράκι Κορινθίας, παρουσία τοπικών βουλευτών και φορέων, συζήτησε, μεταξύ άλλων θεμάτων, και για το φαινόμενο της πληθυσμιακής έκρηξης των μεδουσών στον Κορινθιακό Κόλπο.

 

Η Ομοσπονδία μας, ήδη από την περσινή συνεδρίασή της στις 20 και 21 Μαΐου 2017 στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την σοβαρότητα του προβλήματος και τις συνέπειές του στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

 

Σχεδόν έναν χρόνο μετά, παραθαλάσσιες περιοχές από την Κόρινθο, την Ναύπακτο, την Πάτρα και το Μεσολόγγι μετρούν τις πληγές τους από το πρόβλημα των μεδουσών, καθώς αυτό ζημίωσε ανεπανόρθωτα τον καλοκαιρινό τουρισμό και οδήγησε πολλές επιχειρήσεις σε οικονομικό μαρασμό, ακόμα και σε κλείσιμο, και αφάνισε εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, οδήγησε τους συναδέλφους μας σε αδυναμία καταβολής των ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποχρεώσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

Λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν τα ανωτέρω, το Δ.Σ. της ΟΕΣΠ και ΝΔΕ αποφάσισε τα ακόλουθα:

 

Ζητά την άμεση σύγκλιση των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου των μεδουσών και την ανάκαμψη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν 2018.

 

Ζητά από την εκάστοτε τοπική αυτοδιοίκηση να προβεί σε μείωση των δημοτικών τελών για τις πληγείσες από το φαινόμενο των μεδουσών επιχειρήσεις, συνδράμοντας έτσι στην προσπάθειά τους να σταθούν στα πόδια τους.

 

Ζητά την θέσπιση ενός καθεστώτος επαγγελματικής προστασίας των πληγεισών από το φαινόμενο των μεδουσών περιοχών της ακτογραμμής από την Πάτρα έως το Λουτράκι, συμπεριλαμβανομένων των ακτών Ναυπάκτου και Μεσολογγίου, στα πρότυπα των χαρακτηρισμένων περιοχών ως σεισμόπληκτες και πυρόπληκτες».