L. Medical Λουτρακίου: Στένωση Καρωτίδας - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Το L- Medical Λουτρακίου συνεχίζει την προσπάθεια του για έγκυρη ενημέρωση του κοινού και κυρίως έγκαιρη πρόληψη σε θέματα υγείας, Στο πλαίσιο αυτό ο αγγειοχειρουργός κ. Σοφοκλής Ε. Τραχανέλλης, επιστημονικά υπεύθυνος του L- Medical Λουτρακίου, σας ενημερώνει για όσα πρέπει να γνωρίζετε για την στένωση καρωτίδας.

                                                                 

 

 

Στένωση Καρωτίδας

 

Προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τι ακριβώς είναι η στένωση καρωτίδας πρέπει αρχικά να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις καρωτίδες και την λειτουργία τους στον οργανισμό του ανθρώπου.

 

Τι  είναι οι καρωτίδες;

 

Οι καρωτίδες είναι αγγεία που βρίσκονται στο λαιμό, ένα σε κάθε πλευρά και τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο.

 

 

 

 

Τι είναι η στένωση καρωτίδας;

 

Σε περίπτωση που  αναπτυχθεί κάποια αθηρωματική πλάκα μέσα στις καρωτίδες, τότε δημιουργείται μια στένωση. Η καρωτιδική στένωση είναι με απλά λόγια, σαν να έχουμε ένα σωλήνα (καρωτίδα), η οποία πιάνει μέσα «πουρί», δηλαδή ένα λεπτό στρώμα βρωμιάς (αθηρωματική πλάκα).

 

Όσο μεγαλώνει η καρωτιδική στένωση τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να φύγει κάποιο τμήμα της πλάκας και να προκαλέσει εγκεφαλικό. Οι πολύ μεγάλες στενώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε απόφραξη (βούλωμα) της καρωτίδος. Η απόφραξη της καρωτίδος μπορεί να προκαλέσει βαρύ εγκεφαλικό ή ακόμη και απώλεια της ζωής του ασθενούς.

 

 

Αίτια

 

Βασικά αίτια που μπορεί να οδηγήσουν σε στένωση καρωτίδας είναι:

 

  • Το κάπνισμα

 

  •  Η αυξημένη χοληστερίνη

 

  • Ο σακχαρώδης διαβήτης

 

  • Η κληρονομικότητα

 

 

Συμπτώματα

 

Η καρωτιδική στένωση μπορεί να μην παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα που να προειδοποιήσει τον ασθενή.

 

Τα συμπτώματα στένωσης καρωτίδας της σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να είναι:

 

  • Ζάλη

 

  • Ίλιγγος

 

  • Αστάθεια

 

  • Λιποθυμία

 

  • Διαταραχές στην όραση

 

  • Κάποιο μικρό-παροδικό ή μόνιμο εγκεφαλικό επεισόδιο

 

 

 

Διάγνωση & Εξετάσεις

 

 

Η υποψία στένωσης καρωτίδας μπορεί να μπει με ένα απλό ακουστικό, ακούγοντας κάποιο φύσημα στο λαιμό. Η εξέταση που βγάζει τη διάγνωση είναι το τρίπλεξ καρωτίδων, το οποίο είναι ένα απλό έγχρωμο υπερηχογράφημα.

 

 

Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί αξονική ή μαγνητική αγγειογραφία καρωτίδος, που γίνεται σε διαγνωστικά κέντρα.

 

 

Σε ειδικές περιπτώσεις χρειάζεται και ψηφιακή αγγειογραφία, που γίνεται με παρακέντηση από το χέρι ή το πόδι και εκτελείται μόνο σε νοσοκομεία.

 

 

 

Αντιμετώπιση

 

 

Η θεραπεία για τη στένωση καρωτίδας μπορεί να είναι:

 

 

1. Συντηρητική

 

2. Χειρουργική

 

3. Ενδαγγειακή

 

 

 

Συντηρητική αντιμετώπιση

 

 

Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει τη λήψη αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων (ασπιρίνη, σαλοσπίρη, κλοπιδογρέλη), καθώς και φαρμάκων για τη χοληστερίνη-τριγλυκερίδια (στατινών), με σκοπό να σταματήσουμε την αύξηση της στένωσης.

 

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται διακοπή του καπνίσματος, προσεχτική διατροφή και τακτικός έλεγχος με τρίπλεξ για την παρακολούθηση της στένωσης.

 

 

 

Χειρουργική αντιμετώπιση

 

 

Σε μεγάλη στένωση καρωτίδας η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η «χρυσή τομή» που δίνει τη λύση στο πρόβλημα. Σκοπός μας είναι να προλάβουμε πιθανό εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

 

Η επέμβαση

 

Η επέμβαση λέγεται «ενδαρτηρεκτομή» και γίνεται για πάνω από 60 χρόνια. Ουσιαστικά ο αγγειοχειρουργός ανοίγει την καρωτίδα, καθαρίζει την πλάκα  και συνήθως βάζει ένα εμβάλωμα (μπάλωμα) για να φαρδύνει τη στενωμένη καρωτίδα.

 

 

 

 

Αφαίρεση Καρωτιδικής Πλάκας

 

Αναισθησία

 

Η επέμβαση γίνεται κυρίως με γενική αναισθησία και διαρκεί έως 2 – 2,5 ώρες. Ο ασθενής μένει στο νοσοκομείο 3 ημέρες.

 

 

Ενδαγγειακή αντιμετώπιση

 

 

Εναλλακτική της χειρουργικής μεθόδου είναι η ενδαγγειακή αποκατάσταση (μπαλονάκι και στεντ) καρωτίδος.

 

 

 

Οι ασθενείς

 

Αυτή προτιμάται κυρίως σε ασθενείς που έχουν προηγούμενο χειρουργείο καρωτίδος ή έχουν υποστεί ακτινοβολία στο λαιμό ή δεν επιδέχονται γενικής αναισθησίας.

 

 

Αναισθησία

 

Γίνεται με τοπική αναισθησία και επειδή έχει και σαν μέθοδος διεγχειρητικούς κινδύνους, χρειάζεται σωστή μελέτη της καρωτιδικής πλάκας πριν από το χειρουργείο και επιλογή του κατάλληλου ασθενούς.

 

 

Μετά την ενδαγγειακή αποκατάσταση

 

Ο ασθενής επανέρχεται σε σύντομο χρονικό διάστημα στις καθημερινές του δραστηριότητες και τον πρώτο μήνα προσέχει τη σωστή ρύθμιση της αρτηριακής του πίεσης.

 

 

Πρόληψη – Check-up

 

 

Όπως αναφέρθηκε ήδη με ένα απλό τρίπλεξ καρωτίδων γίνεται τόσο η πρόληψη της νόσου, όσο και η παρακολούθηση πιθανής στένωσης. Είναι σημαντικό να ελέγχετε με ένα απλό τρίπλεξ τις καρωτίδες, ιδιαίτερα όσοι καπνίζεται, έχετε καρδιακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, υψηλή χοληστερίνη, τριγλυκερίδια ή στενώσεις αρτηριών στα πόδια. Η επιλογή του Ειδικού Αγγειοχειρουργού είναι πολύ σημαντική, καθώς θα σας βοηθήσει στο πρόβλημά σας, συστήνοντας την κατάλληλη αντιμετώπιση ανάλογα με την περίπτωσή σας.

 

 

Για οποιαδήποτε πληροφορία και για προγραμματισμό ραντεβού, επικοινωνήστε με τη γραμματεία του L- Medical στο 27440.26400.