Λουτράκι: "Μέσα" ή "έξω";

Ο Αλέξανδρος Κανδρής, γράφει στο loutraki365.gr, για την προγραμματισμένη για την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018 γενική συνέλευση του Ξενίου Διός με μοναδικό θέμα την παραμονή ή την αποχώρηση του συλλόγου από τον LTO και τα παράπονα των καταστηματαρχών που οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη...

 

Έχει σημασία να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πώς φτάσαμε σε αυτή τη γενική συνέλευση; Είναι γνωστό, εδώ και χρόνια ότι δεν είναι λίγα τα μέλη του "Ξένιου", που έχουν εκφράσει αρκετά παράπονα για τον LTO. Φαίνεται λοιπόν, ότι μετά από αρκετό καιρό, ωρίμασαν οι καταστάσεις για να τεθεί το συγκεκριμένο θέμα σε ψηφοφορία. Είναι προφανές, ότι την άποψη αυτή έχουν και κάποιοι στο 5μελές ΔΣ του "Ξένιου" και αποτελεί τον βασικότερο λόγο που ορίστηκε αυτή η έκτακτη γενική συνέλευση. Και είναι σημαντικό το ότι αυτό γίνεται τώρα, που ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιάννης Κόντης, είναι ταυτόχρονα και Γραμματέας του LTO.

 

Ποια είναι όμως τα βασικά τους παράπονα από τον LTO; Πρώτο και κύριο ότι ποτέ μέχρι τώρα, δεν έχει επισκεφθεί τα μαγαζιά επίσημα ο πρόεδρος του LTO, Σπύρος Καραβούλης, προκειμένου να καταγράψει τις απόψεις αλλά και τα προβλήματά τους. Ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια που τα μαγαζιά της παραλίας αντιμετώπισαν πολύ σοβαρά προβλήματα με ορατό τον κίνδυνο του λουκέτου, δεν είχαν την υποστήριξη που ενδεχομένως να περίμεναν από τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής του Λουτρακίου. Από την πλευρά τους, οι καταστηματάρχες, έχουν "βάλει πλάτη", παρέχοντας δωρεάν γεύματα κάθε φορά που ο LTO κρίνει σκόπιμο ότι πρέπει να φιλοξενήσει ή να "κάνει το τραπέζι" είτε σε δημοσιογράφους είτε σε tour operators.

 

Ειδικά το καλοκαίρι που μας πέρασε, το Λουτράκι ήταν φανερό ότι είχε ανάγκη από διαφήμιση. Οι τσούχτρες ευτυχώς εξαφανίστηκαν αλλά οι διαφημιστικές κινήσεις του LTO (και του Δήμου) ήταν από ελάχιστες έως μηδαμηνές. Μάταια φώναζαν αρκετοί επιχειρηματίες της περιοχής στο loutraki365.gr, ότι "τώρα που έφυγαν οι τσούχτρες, πρέπει όλος ο κόσμος να το μάθει για να έρθει στο Λουτράκι". Υπήρξε βέβαια μια προσπάθεια για σοβαρή προβολή του Λουτρακίου κυρίως σε Δελτία Ειδήσεων, όμως είναι δεδομένο ότι αυτό από μόνο του δεν αρκούσε.

 

Και δεν είναι μόνο αυτά. Σε επικοινωνία που είχε το loutraki365.gr, με αρκετούς καταστηματάρχες της περιοχής, ήταν πρόδηλο ότι οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων έχουν δεκάδες παράπονα από τον LTO που κρίνεται επιτακτικό να συζητηθούν. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από όσα καταγράψαμε:

 

- Δεν έχει γίνει η περιβόητη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Το ότι το καλοκαίρι υπάρχουν αρκετοί τουρίστες, δεν είναι αρκετό (πιά) για τους καταστηματάρχες. Ένας φορέας όπως ο LTO που λειτουργεί εδώ και 7 χρόνια, θα έπρεπε ήδη να βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης του σχεδιασμού που (θα έπρεπε να) έχει προετοιμάσει, με τα αποτελέσματα (ήδη) να είναι εμφανή. Αντιθέτως, συμβαίνει ο,τι ακριβώς συνέβαινε και πριν δημιουργηθεί ο LTO: Η τουριστική σεζόν ξεκινάει τον Ιούλιο και ολοκληρώνεται περί τα τέλη Αυγούστου, με τους τελευταίους τουρίστες να αποχωρούν στα μέσα του Σεπτεμβρίου.

 

- Δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από τον LTO για τις κατεδαφίσεις των αυθαίρετων κατασκευών των παραλιακών καταστημάτων. Πριν από δύο χρόνια που οι μπουλντόζες ήταν έτοιμες να γκρεμίσουν τις πρώτες αυθαίρετες κατασκευές στην περιοχή των Καταρρακτών, τα μέλη του "Ξένιου" έμειναν μόνα να προσπαθούν να ματαιώσουν τις κατεδαφίσεις. Και τα κατάφεραν, με τη συνδρομή και του Δήμου. Όχι όμως με του LTO.

 

- Δεν έχει παρέμβει ο LTO προκειμένου να πιέσει το Δήμο να διορθωθούν οι όποιες "ανορθογραφίες" υπάρχουν κυρίως στην παραλία, που αποτελεί τη βιτρίνα της πόλης. Σπασμένες πλάκες πεζοδρομίου, λάμπες χωρίς φως, ξεραμένα παρτέρια, αποτελούν λίγα μόνον, από τα προβλήματα. Ίδια η εικόνα και στους Καταρράκτες, που αποτελούν ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής και κατάντησαν τσαντίρι.

 

 

 

Φυσικά, οι εμφανίσεις του προέδρου του LTO στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και οι ανακοινώσεις, δεν λείπουν όταν θεωρεί ότι θίγεται ο ίδιος είτε από κάποιον αιρετό, είτε από κάποιον δημότη. Όπως και οι δηλώσεις του για καυτά θέματα της περιοχής, όπως οι συνεχείς κατασχέσεις στο Spa, που την τελευταία τετραετία αγνοούνται, σε αντίθεση με οτι γινόταν πριν από 4 χρόνια!

 

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα παράπονα που κατέγραψε το loutraki365.gr, σε επικοινωνία με αρκετούς καταστηματάρχες. Φυσικά, υπάρχουν και άλλα παράπονα, που αναμένεται να συζητηθούν στη γενική συνέλευση του "Ξένιου" που θα γίνει την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου στις 17:00, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Λουτρακίου.

 

Παράπονα που θα έπρεπε ο ίδιος ο πρόεδρος του LTO να έχει καταγράψει κατά τη διάρκεια των 7 χρόνων που προεδρεύει και να προσπαθήσει να βρει λύσεις. Διότι υποχρέωση του προέδρου του LTO, είναι να κρατά τις ισορροπίες ανάμεσα στο Δήμο (όπου ετησίως λαμβάνει δημοτικά χρήματα για την τουριστική προβολή της περιοχής) και τις επιχειρήσεις που εκπροσωπεί. Άλλωστε, η επιχείρηση που διαθέτει στην Λίμνη Ηραίου, είναι και αυτή μέλος του συλλόγου "Ξένιος Ζεύς". Έχει και αυτό τη σημασία του...

 

Το σίγουρο είναι ότι όποια και αν είναι η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, η επόμενη ημέρα πρέπει και πάλι να βρει ενωμένους τους καταστηματάρχες του "Ξένιου", ώστε να προασπίσουν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του Συλλόγου, της επιχείρησής τους, αλλά και του τόπου. Αν κάνουν το λάθος και σπείρουν ανέμους (χωριστούν, δηλαδή, σε στρατόπεδα), είναι πιθανό να θερίσουν θύελλες.