«Μαύρη» μέρα για το διαδίκτυο: «Πέρασαν» από το Ευρωκοινοβούλιο τα άρθρα 11 και 13 για τα πνευματικά δικαιώματα

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη τα αμφιλεγόμενα άρθρα 11 και 13 που αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο με 348 ψήφους.

 

 

Κατά της οδηγίας τάχθηκαν 274 ευρωβουλευυτές και 36 ψήφισαν «λευκό» ενώ οι ευρωβουλευτές αρνήθηκαν ακόμα και να εξετάσουν τις προτεινόμενες τροπολογίες.

 

 

Επί της ουσίας, σκοπός της νέας νομοθεσίας είναι να προστατευτεί ο δημιουργός από την παράνομη αναπαραγωγή και διανομή του έργου του στο διαδίκτυο.

 

 

Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι επικρίσεις καθώς εκτιμάται πως ο νέος νόμος φρενάρει την ελευθερία της έκφρασης.

 

 

Οι νέοι κανόνες θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες εντός και εκτός διαδικτύου, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΚ.

 

 

Άρθρο 13: Αυτόματη, προληπτική λογοκρισία

 

 

· Οι εμπορικές σελίδες, εφαρμογές και πλατφόρμες όπου οι χρήστες αναρτούν περιεχόμενο πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να έχουν αγοράσει τις απαραίτητες άδειες για οτιδήποτε υπάρχει περίπτωση να αναρτήσουν σε αυτές οι χρήστες τους. Δηλαδή, ό,τι καλύπτεται αυτή τη στιγμή από copyright, αλλά και για πολλές ακόμα δεκαετίες, το σύνολο της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του 20ου και του 21ου αιώνα. Αυτό βέβαια είναι απολύτως αδύνατο και τεχνικά και οικονομικά, ειδικά για μικρές υπηρεσίες. Σκεφτείτε επίσης ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε παράταση της ισχύος του copyright έχει αναδρομικό χαρακτήρα.

 

 

· Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των sites θα είναι υπόλογα για την προσβολή πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων από τους χρήστες τους. Έτσι, καλούνται να εγκαταστήσουν τεχνολογίες τέτοιες που να ανιχνεύουν αν κάτι που πάτε να ανεβάσετε, να στείλετε (έστω και σαν απλό ιδιωτικό μήνυμα, π.χ. προσωπικό μήνυμα στο Viber, στο Facebook ή ως email) ταυτοποιείται ως «προστατευμένο», οπότε η αποστολή, επισύναψη ή ανάρτησή του θα απαγορεύεται. Προσέξτε τώρα το «αστείο»: Οι ευρωβουλευτές που στηρίζουν το άρθρο 13 ισχυρίζονται ότι το άρθρο αυτό δεν προβλέπει φίλτρα, επειδή δεν αναφέρεται (πλέον) αυτή η λέξη στο τελικό κείμενο. Ωστόσο, η λειτουργικότητα που απαιτείται είναι αυτή ακριβώς.

 

 

· Σε περίπτωση που ένα δικαστήριο κρίνει ότι τα φίλτρα δεν είναι αρκετά αυστηρά, πάλι το site θεωρείται υπόλογο. Έτσι, για να καλύψουν τα νώτα τους, οι online υπηρεσίες θα εφαρμόσουν τα πιο αυστηρά φίλτρα που μπορείτε να φανταστείτε, τα οποία βεβαίως είναι επιρρεπή σε λάθη – τέτοια παραδείγματα έχουμε άπειρα.

 

 

· Το περιεχόμενο που θα αναρτάτε online δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμο. Θα πρέπει πρώτα να περάσει από τα φίλτρα αυτά, τα οποία θα κάνουν αυτόματη, προληπτική ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ελέω «πνευματικών δικαιωμάτων τρίτων».

 

 

· Πολλές υπηρεσίες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη απλά θα διακόψουν την παροχή των υπηρεσιών τους για να αποφύγουν δικαστικές περιπέτειες.

 

 

· Τα φίλτρα λογοκρισίας θα βλάψουν και τους δημιουργούς: διασκευές, κριτικές, memes, ακόμη και μαθήματα μουσικής που βασίζονται σε κομμάτια copyrighted υλικού θα απαγορευτούν και θα πάψουν να είναι διαθέσιμα.

 

 

· Τεκμήριο ενοχής, όχι αθωότητας. Ακόμη κι αν το περιεχόμενο που αναρτάτε είναι δικό σας και απλά έχει ομοιότητες με κάτι που προστατεύεται από copyright (το φίλτρο ContentID του Youtube κάνει συνέχεια τέτοια λάθη), το βάρος της απόδειξης ότι το μπλοκάρισμα του υλικού σας ως «παράνομου» ήταν εσφαλμένο θα βαρύνει εσάς. Μάλιστα, η ένστασή σας ΔΕΝ θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

 

 

· Θα ενταθεί το φαινόμενο της λογοκρισίας και των εκβιασμών μέσω ψευδών αναφορών για «παραβίαση» πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτό ήδη αποτελεί μεγάλο πρόβλημα

 

 

· Ενίσχυση και δημιουργία μονοπωλίων. Οι μόνοι που θα μπορούν να σηκώσουν το οικονομικό και τεχνολογικό βάρος της εφαρμογής του άρθρου 13 θα είναι οι αμερικανικοί γίγαντες όπως η Google (η ειρωνεία είναι ότι η Κομισιόν ισχυρίζεται πως προωθεί αυτό το νομοθέτημα για να υποχρεώσει τη Google να σεβαστεί τους δημιουργούς). Επίσης, υπάρχει ήδη μια αμερικανική εταιρεία, η Audible Magic, η οποία στηρίζει το άρθρο 13 και κάνει άγριο lobbying. Γιατί; Γιατί αναπτύσσει αυτά ακριβώς τα φίλτρα και θα έχει για κάμποσο καιρό μονοπώλιο στην ευρωπαϊκή αγορά!

 

 

· Τέλος, η καινοτομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πάψει να υφίσταται, καθώς το κόστος εκκίνησης θα είναι δυσβάσταχτο: αν έχουν πάνω από τρία χρόνια στην ευρωπαϊκή αγορά και βγάζουν πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει να βάλουν φίλτρα. Οπότε τι θα γίνεται; Ανά τριετία θα κλείνουν;

 

Πηγή: Business InsiderFT