Μαζικές παραιτήσεις πιλότων στην Πολεμική Αεροπορία.. Τι δεν πάει καλά..

Την ώρα που οι περισσότεροι δημοσιογράφοι είχαμε στρέψει το βλέμμα στην τουρκική αεροπορία η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα μετά το πραξικόπημα, στην χώρα μας το «καζάνι σιγόβραζε» μέχρι την έκρηξη.

 

 

Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευτεί στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, μέσα στο 2018 έχουν γίνει δεκτές 73 αιτήσεις παραίτησης ή αποστρατείας αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας, εκ των οποίων οι 35 είναι ιπτάμενοι!

 

 

Οι 21 παραιτήσεις ιπταμένων έγιναν δεκτές τους τελευταίους 4 μήνες! Αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι επισμηναγοί, αντισμήναρχοι και σμήναρχοι, δηλαδή στελέχη με ιδιαίτερη εμπειρία και στην πλέον παραγωγική τους ηλικία! 

Αν και η αιτία είναι εύκολα ανιχνεύσιμη και εντοπίζεται στις χαμηλές αποδοχές, σε σχέση με τους υψηλούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν.

Μια «τυχαία» αεροπορική εταιρεία του εξωτερικού πληρώνει πιλότους της εμπειρίας των πιλότων της ΠΑ, τρεις και τέσσερις φορές περισσότερα.

 

 

Ακόμη όμως πιο ανησυχητικό είναι το θέμα της προσέλευσης νέων στις παραγωγικές Σχολές των ΕΔ και ειδικότερα στην Ικάρων.

Έτσι η 89η σειρά Ιπταμένων που ορκίστηκε φέτος απέδωσε μόλις 30 πιλότους.

 

 

Σίγουρα η κατάρρευση του δημογραφικού είναι ένας από τους λόγους των μειωμένων αριθμών πιλότων και κατά επέκταση των μειωμένων αριθμών νέων που θέλουν να σταδιοδρομήσουν στις ΕΔ καθώς δεν υπάρχει εκείνη η πληθυσμιακή «βάση» από την οποία θα προέλθουν, ή αν υπάρχει αυτή βαίνει συνεχώς μειούμενη.

 

 

Αλλά η βασική αιτία είναι το οικονομικό.

Ταυτόχρονα οι παραιτήσεις των εν ενεργεία στελεχών πρέπει να προβληματίσουν την ηγεσία της ΠΑ για ποιο λόγο γίνονται.

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ