Μεγάλη ανατροπή: Νέες οδηγίες για τη λήψη ασπιρίνης ώστε να αποφεύγονται καρδιακές παθήσεις

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι δεν θα έπρεπε να παίρνουν ασπιρίνη για να προλάβουν μία καρδιακή προσβολή ή καρδιαγγειακή ασθένεια, συνιστούν τώρα μεγάλοι καρδιολογικοί οργανισμοί, λέγοντας ότι ο κίνδυνος αιμορραγίας υπερβαίνει τα οφέλη.

 

 

Η ασπιρίνη, για την ανακούφιση του πόνου, σταδιακά κατέληξε να χρησιμοποιείται για την πρόληψη αρχικής καρδιακής προσβολής μετά από έρευνες που έδειξαν τα οφέλη στις δεκαετίες ’80 και ’90.

 

 

Ωστόσο, το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας και η Αμερικανική Καρδιολογική Ενωση ανέφεραν την Κυριακή ότι δεν θα πρέπει να δίνεται σε σταθερή βάση μικρή δόση ασπιρίνης για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων σε ανθρώπους άνω των 70 ετών ή σε ενήλικες που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας.

 

 

Η λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης κάθε μέρα για την πρόληψη καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου δεν συνιστάται πλέον για τους περισσότερους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, σύμφωνα με οδηγίες που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή. 

 

 

Αφού οι γιατροί δήλωσαν εδώ και δεκαετίες ότι καθημερινά 75 έως 100 χιλιοστόγραμμα ασπιρίνης θα μπορούσε να αποτρέψει καρδιαγγειακά προβλήματα, το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία ανέτρεψαν αυτή την ιδέα. 

 

 

Μια μεγάλη κλινική δοκιμή διαπίστωσε ότι η καθημερινή χαμηλή δόση ασπιρίνης δεν είχε καμία επίδραση σε υγιείς, ηλικιωμένους και στην πραγματικότητα πρότεινε ότι τα χάπια θα μπορούσαν να συνδεθούν με μεγάλες αιμορραγίες.

 

 

Οι συστάσεις της Κυριακής αναφέρουν ότι η χαμηλή δόση ασπιρίνης δεν πρέπει να χορηγείται για την πρόληψη της αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου σε ρουτίνα σε ενήλικες άνω των 70 ετών ή σε ενήλικες με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας. 

 

 

"Οι γιατροί θα πρέπει να είναι πολύ επιλεκτικοί στο να συνταγογραφούν ασπιρίνη για άτομα χωρίς γνωστή καρδιαγγειακή νόσο", δήλωσε ο καρδιολόγος Roger Blumenthal. "Είναι πολύ πιο σημαντικό να βελτιστοποιήσουμε τις συνήθειες του τρόπου ζωής και να ελέγξουμε την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, σε αντίθεση με τη σύσταση της ασπιρίνης."

 

 

Επιλέγοντας μόνο άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και χαμηλό κίνδυνο αιμορραγίας, μπορεί να συνεχιστεί η χρήση του παυσίπονου ως προληπτικό μέτρο, δήλωσε ο γιατρός Blumenthal. 

 

 

Το ACC και το AHA λένε ότι η τακτική άσκηση, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η αποφυγή του τσιγάρου και η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε λαχανικά και χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και τρανς λιπαρά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. 

 

 

Πηγή: WSJ, usatoday.com