Μια ξεχωριστή παράσταση όπερας στο Χιλιομόδι

Το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κορινθίας με την συνεργασία του Γυμνασίου Χιλιομοδίου και την πολύτιμη στήριξη του Σωματείου "Φίλοι Αρχαίας Τενέας" παρουσιάζει εκπαιδευτική παράσταση όπερας, με το έργο σύγχρονης όπερας «Τραχίνιες» του Σοφοκλή του Παναγιώτη Καρούσου, το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018, στις 8:00μ.μ. στην Θεατρική Σκηνή Χιλιομοδίου.

 

 

Στις Τραχίνιες περιγράφονται τα βάσανα του Ηρακλή και η εξιλέωση της Δηιάνειρας, με τον τραγικό θάνατό της. Η οπερατική τραγωδία παρουσιάζει την ελληνική μυθολογία και φιλοσοφία με δωρικό λυρισμό. Στις Τραχίνιες, όπως και σε άλλα έργα του Παναγιώτη Καρούσου, η αρχαία ελληνική τραγωδία συνδυάζεται με το μελαγχολικό ρομαντισμό των αριών σε στυλ bel-canto, στοιχεία που την αναδεικνύουν ως ένα σημαντικό οπερατικό έργο της νέας εποχής, «μια πρωτότυπη έξαρση του λυρισμού στην όπερα».

 

 

Η σύγχρονη όπερα «Τραχίνιες» του Σοφοκλή του Παναγιώτη Καρούσου παρουσιάστηκε:

 

Στο Lincoln Center της Νέας Υορκης στις 26 Μαρτιου 2016 με την επωνυμία «Ολυμπιακή Φλόγα».
 

 

Στο Θερινό Φεστιβάλ της Αστόριας στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 5 Ιουλίου 2016 με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

 

 

Στον Καθεδρικό Ναό του Μόντρεαλ (Βασιλική Notre-Dame) με σολίστ, χορωδία και μεγάλη συμφωνική ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Andre Gauthier.

 

Στην Ελλάδα η όπερα πρωτοπαρουσιάστηκε στην Παλαιά Βουλή, με κοστούμια σε σκηνοθεσία του μπάσου Βασίλη Ασημακόπουλου που πρωταγωνίστησε στο έργο και Δηιάνειρα την σοπράνο Ειρήνη Κώνστα. 

 

 

Επίσης στο Ανοιχτό θέατρο Άλσους Βείκου (Θερινό Φεστιβάλ Δήμου Γαλατσίου 2018), στο Ανοιχτό θέατρο Πλ. Δεξαμενής Κορωπί, 3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Δήμου Αίγινας, Κηποθέατρο Παπάγου, και σε αποσπάσματα στην Αίθουσα συναυλιών «Παρνασσός» υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ελευθέριου Καλκάνη.

 

 

ΟΠΕΡΑ ΤΡΑΧΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ

 

Μουσική: Παναγιώτης Καρούσος 

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Κώνστα

 

ΔΗΙΑΝΕΙΡΑ: Ειρήνη Κώνστα

ΗΡΑΚΛΗΣ: Βασίλης Ασημακόπουλος

ΜΑΚΑΡΙΑ: Ρέα Βουδούρη

ΕΥΡΥΣΘΕΑΣ: Θεόδωρος Μπιράκος

ΑΛΚΜΗΝΗ: Κατερίνα Μποτώνη

ΥΛΛΟΣ: Γιάννης Μπρίτσας

ΙΟΛΗ: Μαρίζα Κιοσέογλου

Παντελής Λεγάκης, πιάνο 

 

 

 

 

Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της υποστήριξης και προώθησης των πολιτιστικών θεμάτων σε τοπικό επίπεδο με την συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων πολιτισμού και σχεδιάζεται και υλοποιείται από την Υπεύθυνη του Τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων Κορινθίας κα Αναστασία Τσαπάλου, μουσικό.

 

 Επιμέλεια εκδήλωσης: Κωνσταντίνα Δράκου, Διευθύντρια του Γυμνασίου Χιλιομοδίου Κορινθίας, Βουρβοπούλου Γιούλα, Πρόεδρος Σωματείου «Φίλοι Αρχαίας Τενέας».

 

 Tο loutraki365.gr δημοσιεύει τα σχόλια των αναγνωστών του. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας.

Leave a comment

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
Έλεγχος CAPTCHA
Αυτή η ερώτηση είναι για να ελέγξουμε αν είστε ή όχι άνθρωπος και να αποφύγουμε την αυτοματοποιημένη υποβολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων.
5 + 5 =
Επιλύστε αυτό το απλό μαθηματικό πρόβλημα και εισάγετε το αποτέλεσμα. π.χ. για 1 + 3, πληκτρολογήστε 4.