Μήνυμα Ερντογάν στις ΗΠΑ: Θα αναζητήσουμε νέους συμμάχους

Το πώς βλέπει η Τουρκία την κρίση στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες περιγράφει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε άρθρο του που δημοσιεύεται στους New York Times, την ώρα που η τουρκική οικονομία κλυδωνίζεται, με το νόμισμα της χώρας να σημειώνει ελεύθερη πτώση, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία.

 

 

Ο τούρκος πρόεδρος προειδοποιεί πως οι σχέσεις των δύο Συμμάχων στο ΝΑΤΟ βρίσκονται σε κίνδυνο, εκτός κι αν οι ΗΠΑ αρχίσουν να δείχνουν σεβασμό στην κυριαρχία της Τουρκίας κι αποδείξουν ότι κατανοούν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα του.

 

 

«Σε μια στιγμή που το κακό παραμονεύει σε όλο τον κόσμο, οι μονομερείς ενέργειες εναντίον της Τουρκίας από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, συμμάχου μας επί δεκαετίες, απλώς θα υπονομεύσουν τα αμερικανικά συμφέροντα και την ασφάλεια», λέει ο Ερντογάν και προειδοποιεί:

 

 

«Πριν να είναι πολύ αργά, η Ουάσινγκτον θα πρέπει να εγκαταλείψει τη λανθασμένη αντίληψη ότι η σχέση μας μπορεί να είναι ασύμμετρη και να κατανοήσει το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές. Η αποτυχία αντιστροφής αυτής της τάσης μονομερών ενεργειών και έλλειψης σεβασμού θα μας αναγκάσει να προχωρήσουμε την αναζήτηση νέων φίλων και συμμάχων».

 

 

Στο άρθρο του ο Τούρκος πρόεδρος κάνει εκτενή αναφορά στις σχέσεις των δύο χωρών τις τελευταίες δεκαετίες, κι επικεντρώνεται στις διαφωνίες που καταγράφονται ανάμεσά τους.

 

 

«Η συνεργασία μας δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια από διαφωνίες. Δυστυχώς, οι προσπάθειές μας να αναστρέψουμε αυτήν την επικίνδυνη τάση αποδείχθηκαν μάταιες», λέει χαρακτηριστικά.

 

 

Πηγή: cnn.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ