MKO ζητά «αποκαθήλωση» του σταυρού από παραλία στη Λέσβο γιατί ενοχλεί τους αλλόθρησκους

Έντονη κόντρα έχει ξεσπάσει στη Λέσβο μεταξύ μιας ΜΚΟ και μεταναστών από τη μία πλευρά, και τους λουόμενους από την άλλη. Μάλιστα οι αλληλέγγυοι έφτασαν στο σημείο να απαιτήσουν να

κατέβει ο σταυρός που τοποθετήθηκε κοντά σε παραλία, κάνοντας λόγω για πράξη ρατσισμού, μισαλλοδοξίας και καταγγέλλει τους “επίδοξους σταυροφόρους”.

 

Περισσότεροι από 11.000 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται σήμερα στο νησί της Λέσβου των 27.545 μόνιμων κατοίκων σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. Οι κακές συνθήκες στις οποίες ζουν οι αλλοδαποί, κυρίως στο hot spot της Μόριας, το οποίο κρίθηκε ως επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και χαρακτηρίζεται ως κολαστήριο από τον ξένο Τύπο, οι διαφορές στην κουλτούρα και τον πολιτισμό, η παρουσία ακροδεξιών στοιχείων και η ανεξέλεγκτη δράση κάποιων αλληλέγγυων, κάνει ορισμένες φορές δύσκολη τη συνύπαρξη μεταναστών και ντόπιων.

 

Πρόσφατα αλληλέγγυοι κατήγγειλαν ότι ένα παιδί που φορούσε μαντήλα κακοποιήθηκε από ακροδεξιά στοιχεία που λανθασμένα πίστεψαν ότι ήταν προσφυγόπουλο – μια καταγγελία που αργότερα διαψεύστηκε, σύμφωνα με τον δήμαρχο Λέσβου -, άγνωστοι κατέστρεψαν ολοσχερώς το μνημείο για τους πρόσφυγες που χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου, ενώ πριν από μερικές ημέρες άγνωστοι βανδάλισαν με μπογιές τρεις προτομές, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του πρώην δημάρχου και εκ των κορυφαίων στελεχών της Αντίστασης Απόστολου Αποστόλου, καθώς και του καθηγητή ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Βερναρδάκη.

 

Το τελευταίο συμβάν που έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα της αντιπαράθεσης και της έντασης, είναι η τοποθέτηση ενός σταυρού κοντά σε δημοτική πλαζ του νησιού. Άγνωστοι έβαλαν ένα μεγάλου μεγέθους τσιμεντένιο σταυρό στη θέση Απελή, ο οποίος είναι ορατός από εκατοντάδες μέτρα από τους λουόμενος της παραλίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το καλοκαίρι σημειώθηκαν αψιμαχίες μεταξύ μεταναστών και προσφύγων με Έλληνες λουόμενους και ξένους τουρίστες, καθώς οι τελευταίοι δυσανασχετούσαν έως και ανησυχούσαν από την παρουσία των πρώτων. “Υπήρξε μια ενόχληση, διότι οι πρόσφυγες σε ορισμένες περιπτώσεις μεταφέρονταν στην παραλία κατά ομάδες, ακόμη και 50 ατόμων, με αποτέλεσμα ο κόσμος που έκανε το μπάνιο του, να νιώθει ότι κολυμπά σε ένα χοτ σποτ” δηλώνει στο Πρώτο Θέμα ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

 

 

ΜΚΟ: “Αποτρέπονται αλλόθρησκοι να προσέρχονται για κολύμβηση”

Άγνωστο παραμένει ποιοι τοποθέτησαν αυτό το σταυρό. Ωστόσο η τοποθέτησή του θορύβησε τη ΜΚΟ “Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο”, η οποία απαίτησε να κατέβει. Με επιστολή της προς τον δήμαρχο Λέσβου και το λιμενάρχη Μυτιλήνης - μια αναφορά που θύμισε το γλωσσικό μπέρδεμα του Πρωθυπουργού Αλέξη τσίπρα - το Δ.Σ. της ΜΚΟ εκτιμά ότι ο σταυρός τοποθετήθηκε από αγνώστους “ώστε με τον τρόπο αυτόν να αποτρέπονται αλλόθρησκοι (προφανώς πρόσφυγες και μετανάστες) να προσέρχονται για κολύμβηση”. Χαρακτηρίζει αυτήν την πράξη “παράνομη, αντιαισθητική (θυμίζει τάφο) αλλά κυρίως προσβλητική για το σύμβολο του χριστιανισμού, σύμβολο αγάπης και θυσίας και όχι ρατσισμού και μισαλλοδοξίας” και παρακαλεί για τις ενέργειες του δημάρχου και του λιμενάρχη “ώστε να αποκατασταθεί η αυθαιρεσία και η ακαταλληλότητα ύπαρξης θρησκευτικού συμβόλου σε χώρο λουομένων και η μετατροπή του σε εργαλείο επίδοξων σταυροφόρων”.

 

Ο σταυρός τοποθετήθηκε σε ένα βράδυ, χωρίς να υπάρχουν σχετικές άδειες για εργασίες και μάλιστα σε έκταση που ανήκει σύμφωνα με πληροφορίες στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Ο δήμαρχος Λέσβου εξετάζει πώς θα χειριστεί την υπόθεση, που απειλεί να διαταράξει ακόμη περισσότερο το κλίμα στο νησί, χωρίς ωστόσο να είναι διατεθειμένος να δεχθεί τελεσίγραφα. “Καμιά ΜΚΟ δεν έχει κανέναν λόγο να ζητάει ή να μη ζητάει να κατέβει ένας σταυρός. Θα επισκεφθώ τον Μητροπολίτη για να δούμε από κοινού τι πρέπει να γίνει, καθώς αυτός που είναι αρμόδιος να αποφασίσει είναι η Εκκλησία. Είναι κάτι που τιμά τη θρησκεία ή την προσβάλλει και δίνει μηνύματα ξένα προς το χριστιανισμό;” σχολιάζει ο κ.Γαληνός, ενώ “δείχνει” ως πηγή του κακού την υπερπληθώρα μεταναστών και προσφύγων στο νησί: “Αν υπήρχε αποσυμφόρηση, δεν θα δίναμε τα όπλα σε ακραία στοιχεία να κάνουν το ο,τιδήποτε. Όμως όταν έχουμε τόσο μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού, δίνουμε όπλα σε κάποια ακραία στοιχεία να προπαγανδίσουν, όπως και κάνουν”.

 

Η ΜΚΟ δημοσιοποίησε την επιστολή της και μέσω της σελίδας της στο facebook, συγκεντρώνοντας θετικά αλλά και αρκετά επικριτικά έως υβριστικά σχόλια. “Τα μέλη και προσωπικά η πρόεδρος, που υπέγραφε την σχετική επιστολή δέχτηκαν χυδαίες ύβρεις «του πεζοδρομίου», απειλές, σεξιστικά σχόλια μέσω τηλεφώνου, μέσων κοινωνικής δικτύωσης κλπ.” σημειώνει σε νεώτερη ανακοίνωσή της η “Συνύπαρξη”. Η “Συνύπαρξη” διευκρινίζει ότι δεν ζήτησε να κατέβουν όλοι οι σταυροί από το νησί, αλλά μόνο ο συγκεκριμένος, ο οποίος δεν προϋπήρχε “αλλά στήθηκε από αφέλεια ή από σκοπιμότητα για να αποτρέπει τους μετανάστες να έρχονται για κολύμβηση εκεί”, ενώ συμπληρώνει, πως τα μέλη του συλλόγου στα 20 χρόνια εθελοντικής προσφοράς τους έχουν συνεργαστεί πολλές φορές με την εκκλησία “σεβόμενα παράλληλα διαφορετικές πεποιθήσεις και απόψεις άλλων θρησκειών και δογμάτων”.

 

 

protothema.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ