«Μπλόκο» από το ΣτΕ στα δώρα και στο επίδομα αδείας δημοσίων υπαλλήλων

Ανατρεπτική φέρεται να είναι η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τις περικοπές στα δώρα των Χριστουγέννων και του Πάσχα, αλλά και του επιδόματος θερινής άδειας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκαν συνταγματικές, παρά την αντίθετη απόφαση του ΣΤ´ τμήματος και την αντίθετη εισήγηση κατά τη διάσκεψη της Ολομέλειας.

 

 

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, η Ολομέλεια έκρινε συνταγματικές τις περικοπές των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος θερινής άδειας (13ος και 14ος μισθός) των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, κ.λπ. Υπενθυμίζεται, ότι οι  περσινές αποφάσεις του ΣΤ´ τμήματος του ΣτΕ ήταν θετικές για τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς το τμήμα είχε κρίνει ότι οι περικοπές των δώρων-επιδομάτων αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας. 

 

 

Συγκεκριμένα, το ΣΤ΄ Τμήμα με τις υπ΄ αριθμ. 2626-2635/2018 αποφάσεις του είχε κρίνει ότι αναγνωρίζεται μεν ότι ο νομοθέτης εκτιμώντας τις κρατούσες κοινωνικές συνθήκες μπορεί να προβαίνει σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων στο πλαίσιο του δημοσίου συμφέροντος, ωστόσο «επιχειρείται νέα, για πολλοστή φορά περικοπή την αποδοχών, της ίδιας ακριβώς ομάδας θιγόμενων, ειδικότερα δε, θεσπίζεται πλέον με αυτήν, όχι περαιτέρω μείωση, αλλά κατάργηση των ετήσιων αποδοχών».

 

 

Μάλιστα, το ΣΤ΄ Τμήμα του ΣτΕ κατέληγε στο ότι «ο νομοθέτης δεν δικαιολογείτο πλέον να προχωρήσει στην υιοθέτηση του επίμαχου καταργητικού μέτρου, χωρίς προηγουμένως να έχει εκτιμήσει την προσφορόρητα του μέτρου ενόψει και της διαπίστωσης, ότι τα αντίστοιχα μέτρα που είχε λάβει έως τότε δεν είχαν αποδώσει τα αναμενόμενα».

 

 

Η διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ

 

 

Η συζήτηση των υποθέσεων στην Ολομέλεια του ΣτΕ είχε γίνει την 1ή Φεβρουαρίου 2019 και εισηγήτρια των υποθέσεων ήταν η σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνα Φιλοπούλου. Ωστόσο, φέρεται μια σοβαρή οικογενειακή υπόθεσή της να την ανάγκασε να απουσιάζει από το δικαστήριο, με αποτέλεσμα η πρόεδρος του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, να ορίσει νέα εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Ελένη Παπαδημητρίου.

 

 

Τελικά, την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ, κεκλεισμένων των θυρών, με τη νέα εισηγήτρια να τάσσεται με τις θέσεις του ΣΤ΄ Τμήματος, δηλαδή, υπέρ των δημοσίων υπαλλήλων, (σς: συγεκριμενα δικαστικοί υπάλληλοι είχα προσφύγει) και της αντισυνταγματικότητας των περικοπών των δώρων. Η εισηγήτρια φέρεται να επικαλέστηκε και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ενώ σε σημείο της εισήγησης της ανέφερε ότι «λόγω της αποτυχίας είσπραξης των προβλεπομένων φορολογικών εσόδων και των ανείσπρακτων οφειλών παρελθόντων ετών και της αδυναμίας προώθησης των διορθωτικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεων του προγράμματος προσαρμογής, δεν αρκούν για να καταστήσουν συνταγματικά ανεκτές τις συγκεκριμένες περικοπές.

 

 

Και αυτό, γιατί ανεξαρτήτως του ότι το δημόσιο συμφέρον για την εξυπηρέτηση του οποίου επεβλήθησαν οι νέες μειώσεις, δεν ήταν τόσο έντονο όσο εκείνο που δικαιολογούσε την υιοθέτηση των αρχικών μέτρων των νόμων 3833/2010 και 3845/2012 που ελήφθησαν, κατά τις διαπιστώσεις του νομοθέτη, προ του κινδύνου άμεσης χρεωκοπίας και εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, οι επίμαχες περικοπές συνιστούν μέτρα που λαμβάνονται μεν για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, επιβαρύνουν, όμως και πάλι, κατά παράβαση της κατ΄  άρθρο 25 παράγραφος 4 του Συντάγματος υποχρέωσης όλων των πολιτών για εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης, την ίδια κατηγορία πολιτών».

 

 

Όμως, η πλειοψηφία της Ολομελειας τάχθηκε τελικά υπέρ της συνταγματικότητας των περικοπών των τριών δώρων των δημοσίων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να κλείσει το ζήτημα της αναδρομικής καταβολής τους στους εργαζόμενους στο Δημόσιο τομέα, τους ΟΤΑ, κ.λπ 

 

ethnos.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ