Νηστεία: αποτοξίνωση θρησκευτικού τύπου

Η Σαρακοστή έχει μπει για τα καλά και σίγουρα είστε αρκετοί εσείς που νηστεύετε όχι για μόνο για να τηρήσετε τις θρησκευτικές παραδόσεις, αλλά όπως ορίζει και η Ορθόδοξη εκκλησία για να αποτοξινωθείτε από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, τα οποία έχουν μεν υψηλά ποσοστά πρωτεινών, παράλληλα δε συμβάλλουν και στην αύξηση της χοληστερόλης του ουρικού οξέως και διαφόρων τοξινών. 

 

Αν πάντως φοβάστε ότι με τη νηστεία ο οργανισμός θα στερηθεί κάποιες βασικές ουσίες κι ενδεχομένως κάτι τέτοιο προκαλέσει αρνητικές συνέπειες, ή θα νιώθετε μονίμως πεινασμένοι, θα πρέπει να γνωρίζετε καλά ότι:

 

Ένα καλό πρωινό με δημητριακά και τσάι ή καφέ, μερικά φρούτα μεταξύ των γευμάτων, ένα μεσημεριανό και ένα βραδινό που να συνοδεύονται πάντα από σαλάτα σίγουρα θα σας κάνουν να ξεχάσετε το αίσθημα της πείνας.

 

Η αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, ακατέργαστων δημητριακών και ελαιόλαδου, είναι ένας καλός τρόπος εφοδιασμού του οργανισμού με στοιχεία όπως η β-καροτίνη, και τα φλαβονοειδή γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση και την τόνωση του ανοσοποιητικού.

 

Με τη νηστεία αυξάνεται η κατανάλωση φυτικών ινών, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τα επίπεδα των λιπιδίων και της γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

 

Μειώνεται σημαντικά το κεκορεσμένο λίπος, αυτό δηλαδή που προέρχεται από γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας, το οποίο επιβαρύνει τον οργανισμό.

 

Μειώνεται η χοληστερόλη σε όσους έχουν αυξημένες τιμές. Σύμφωνα με έρευνες 40 μέρες νηστεία μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη σε πολύ σημαντικό βαθμό.

 

Η αυξημένη κατανάλωση οσπρίων, δημητριακών και θαλασσινών σε συνδυασμό με βιταμίνη C που αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό, καλύπτουν το κενό του σιδήρου που σχετίζεται άμεσα με την αποχή από το κρέας.

 

 

ΠΡΟΣΟΧΗ!

 

- Η αποχή από ορισμένες τροφές δεν θα πρέπει να σας τρομάζει αν δεν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας.

 

- Εγκράτεια χρειάζεται στην κατανάλωση υδατανθράκων (ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι) καθώς σε μεγάλες ποσότητες προσθέτουν βάρος.

 

 

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ