Ο ιός της γρίπης στην Ελλάδα -Πόσους χτύπησε, μέχρι πότε θα κρατήσει

Τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα στη χώρα, από τον ιό της γρίπης.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του υπουργείου Υγείας, πάνω από 150 άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ,  μέχρι και την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 167 άνθρωποι με επιπλοκές της γρίπης. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν εμβολιαστεί και ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

 

Η γρίπη βρίσκεται σε πλήρη έξαρση, ενώ το υπουργείο Υγείας παρήγγειλε εκτάκτως 50.000 εμβόλια, ώστε να θωρακιστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού. 

 

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ελέγχου Νοσημάτων, η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης είναι υψηλή σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα και Μάλτα, ηπιότερη σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Ολλανδία, Τσεχία και Λιθουανία και χαμηλή σε Βρετανία, Βέλγιο, Πολωνία και σκανδιναβικές χώρες.

 

Μετά τον Φεβρουάριο θα υποχωρήσει το κύμα της γρίπης

 

Το κύμα της γρίπης στη χώρα μας, αναμένεται να υποχωρήσει μετά τον Φεβρουάριο, θα αφήσει όμως κρούσματα μέχρι και τον Απρίλιο. 

 

Την ίδια ώρα η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι οι υγειονομικές Αρχές της χώρας δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων, καθώς δεν γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι, όπως οι μοριακές εξετάσεις και το Rapid Test. Ταυτόχρονα, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι στα νοσοκομεία επικρατούν χαώδεις συνθήκες, καθώς συνωστίζονται εκατοντάδες ασθενείς και συνοδοί, δίχως, μάλιστα, να «υπάρχουν μάσκες να μοιραστούν».

 

Σε τι διαφέρει η γρίπη από το κοινό κρυολόγημα;

Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιούς διαφορετικούς από τους ιούς της γρίπης. Τα συμπτώματά του συνήθως είναι πιο ελαφρά, περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος), διαρκούν λιγότερο, ενώ σπάνια συμβαίνουν επιπλοκές.