Ο καιρός την Κυριακή του Πάσχα – Το “στοίχημα” για την Κορινθία!

Προβληματισμό δημιουργούν ακόμη τα στοιχεία για τον καιρό ανήμερα της εφετινής Κυριακής του Πάσχα (8/4/2018), αφού όπως όλα δείχνουν η διαταραχή που θα ξεκινήσει από την Παρασκευή και από τα δυτικά με βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες και σταδιακά θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα, κινείται γρήγορα, αλλά οριακά για να βελτιωθεί ο καιρός την Κυριακή, επιτρέποντας το ψήσιμο χωρίς βροχοπτώσεις.

 

Συγκεκριμένα, το χαμηλό βαρομετρικό αναμένεται να επηρεάσει από τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής τη χώρα, από τα βορειοδυτικά (Κέρκυρα και Ήπειρο, αρχικά) με τοπικές βροχοπτώσεις, οι οποίες σταδιακά θα εξελιχθούν σε σποραδικές καταιγίδες, ενώ η διαταραχή στην ατμόσφαιρα θα εξαπλώνεται με κατεύθυνση νοτιοανατολική, επηρεάζοντας ολόκληρη τη χώρα.

 

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι Μετεωρολόγοι υπολογίζουν ότι το Μεγάλο Σάββατο θα σημειώνονται τοπικές βροχοπτώσεις σε όλη την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, καθώς και στην Πελοπόννησο. Προφανώς δεν πρόκειται για ένα χαμηλό βαρομετρικό που θα φέρει “χειμωνιάτικες” συνθήκες, αλλά για ανοιξιάτικη διαταραχή, η οποία θα έχει χαρακτηριστικά τοπικών βροχοπτώσεων στη διάρκεια της ημέρας και σποραδικών καταιγίδων (μπόρες) τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

 

Το “στοίχημα” για όσους θέλουν να περάσουν το Πάσχα παραδοσιακά, ψήνοντας στην ύπαιθρο ή στον κήπο τους, θα είναι η ταχύτητα με την οποία θα κατευθύνεται νοτιοανατολικά, το χαμηλό βαρομετρικό. Έτσι, την Κυριακή του Πάσχα όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι στα δυτικά θα σημειωθούν μόνο σποραδικές νεφώσεις, αυξημένες κατά τόπους. Για την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, αλλά και την ανατολική Πελοπόννησο, η ταχύτητα κίνησης του χαμηλού δείχνει ότι θα σημειώνονται τοπικές βροχοπτώσεις, που σταδιακά θα υποχωρήσουν. Αλλά πόσο γρήγορα;

 

Το στοίχημα για την Κορινθία

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) στην πρόβλεψή της, ισχυρίζεται ότι «στις ηπειρωτικές περιοχές θα σημειώνονται τοπικά αυξημένες νεφώσεις, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές (κεντρικές, ανατολικές και νότιες), νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και θα εξασθενήσουν». Το μοντέλο πρόγνωσης (φωτογραφία) δίνει για την Κυριακή 8/4/2018, στις 12 το μεσημέρι, αίθριο καιρό, με σποραδικές νεφώσεις, βόρειο άνεμο και θερμοκρασία 21ο C. Για τις 6 το απόγευμα όμως, δίνει ότι οι νεφώσεις θα έχουν πυκνώσει… Ωστόσο, η Κορινθία είναι γεωγραφικά σε οριακό σημείο. Αλλά και αρκετοί Μετεωρολόγοι θεωρούν ότι η κίνηση θα είναι τέτοια (αλλά και με τέτοια ταχύτητα), ώστε στο ύψος της Κορινθίας, της Αττικής, της Βοιωτίας και του Σαρωνικού η πιθανότητα τοπικών βροχοπτώσεων είναι ελάχιστη. Το loutraki365 θα ενημερώνει για όλες τις εξελίξεις του καιρού, με βάση τα νεότερα στοιχεία…

 

Καλό Πάσχα και με ήλιο για ξένοιαστο ψήσιμο!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ