Ο καιρός τρελάθηκε: Στο κόκκινο ο υδράργυρος στην Ευρώπη - Βροχές και άνεμοι στην Ελλάδα (vid)

Πρωτοφανές κύμα καύσωμα στη Δυτική Ευρώπη, την ώρα που στην Ελλάδα αναμένονται βροχές - Πού οφείλεται το φαινόμενο.

 

 

Ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα σαρώνει τις τεέυταίες ώρες τη Δυτική Ευρώπη. Την ίδια ώρα o καιρός στην Ελλάδα είναι ολοκληρωτικά διαφορετικός με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους να παρατηρούνται σε αρκετά σημεία. Συγκεκριμένα στη Γαλλία, το θερμόμετρο έχει φτάσει στα ύψη, με τους κατοίκους αλλά και τους τουρίστες της χώρας να προσπαθούν απεγνωσμένα να δροσιστούν σε πάρκα και συντριβάνια. 

 

 

«Στα διαμερίσματα του Παρισιού δεν υπάρχει πραγματικός κλιματισμός. Κρατάμε τα παντζούρια κλειστά, αγοράζουμε ανεμιστήρες και προσπαθούμε να βγούμε έξω και να βρούμε σημεία με νερό» αναφέρει χαρακτηριστικά μια κάτοικος της γαλλικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η θερμοκρασία μέσα στην εβδομάδα θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι Γάλλοι φοβούνται μήπως ζήσουν ξανά στιγμές, όπως εκείνες του καλοκαιριού του 2003, όταν οι υψηλές θερμοκρασίες στέρησαν τη ζωή σε περισσότερους από 15.000 ανθρώπους. 

 

 

«Σε τέτοιες στιγμές οι άρρωστοι, οι έγκυες, τα μωρά και οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο και για αυτούς δεν πρέπει απλά να επαγρυπνούμε αλλά να λάβουμε προληπτικά μέτρα το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στη Γερμανία, με τις εκτιμήσεις να θέλουν τη χώρα να κάνει ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών ολόκληρο το καλοκαίρι. Την ίδια ώρα οι αρχές του Βελγίου απηύθυναν προειδοποίηση για υψηλό κύμα ζέστης τις επόμενες ημέρες.

 

 

 

 

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα η κατάσταση μοιάζει αρκετά διαφορετική με τους ανέμους να πνέουν έως και με 111 χιλιόμετρα την ώρα. Συγκεκριμένα την Τρίτη (25/6) οι άνεμοι στο Αιγαίο πνέουν ισχυροί με αποτέλεσμα ενισχυμένους βοριάδες τόσο στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και την Ανατολική Πελοπόννησο όσο και στην Εύβοια.

 

 

Μάλιστα, στην Παξιμάδα Καρύστου οι ριπές έφτασαν στα 111 χιλιόμετρα/ώρα λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι, ενώ ο μετεωρολογικός σταθμός στην Πεντέλη – ΕΑΑ κατέγραψε μέγιστη ριπή ίση με 76 χιλιόμετρα/ώρα στις 5 το απόγευμα.

 

 

ss.jpg

 

 

Πού οφείλεται το φαινόμενο

 

 

Σύμφωνα με το EAA-meteo, μεταξύ 24 και 29 Ιουνίου θα υπάρχει ένα πρωτοφανές σε διάρκεια και ένταση κύμα ζέστης, καθώς θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα κινηθούν σε ασυνήθιστα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης, δημιουργώντας συνθήκες καύσωνα σε πολλές χώρες στα δυτικά και κεντρικά τμήματα της ηπείρου. Αιτία αυτής της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας είναι η δημιουργία μιας διάταξης «Ω» των βαρομετρικών συστημάτων, δηλαδή οι υψηλές πιέσεις περιβάλλονται από χαμηλές πιέσεις στα δυτικά (Ατλαντικός) και ανατολικά (Βαλκάνια).

 

 

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι θερμές αέριες μάζες εγκλωβίζονται για αρκετές ημέρες κάτω από την «καρδιά» των υψηλών πιέσεων, στην προκειμένη περίπτωση στη δυτική Ευρώπη. Αξιοσημείωτη θα είναι η μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών στον Ατλαντικό μέχρι τις Αζόρες, ενώ την ίδια ώρα στη Γαλλία η θετική απόκλιση της θερμοκρασίας θα υπερβεί τους 15°C από τις φυσιολογικές για την εποχή τιμές την Τετάρτη.

 

 

Πολλές χώρες αναμένεται να επηρεαστούν από αυτό το πρωτοφανές σε διάρκεια και ένταση κύμα ζέστης. Κυρίως η Ισπανία, η Γαλλία, τα νότια τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ελβετία και τα βόρεια τμήματα της Ιταλίας, που θα αντιμετωπίσουν υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ επί τρεις και πλέον ημέρες. Αν επαληθευτούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, οι αέριες μάζες που θα «επισκεφθούν» την περιοχή της Γαλλίας, πιθανώς να σπάσουν κάθε γνωστό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας. Το 2003 οι υψηλότερες τιμές που μετρήθηκαν σε υψόμετρο περί τα 1.500 μέτρα ήταν περίπου 22-24°C, ενώ οι προγνωστικές τιμές για τις 26-28 Ιουνίου 2019 δείχνουν έως και 28ºC.

 

 

Οι συνθήκες καύσωνα θα διατηρηθούν για τουλάχιστον πέντε ημέρες σε Ισπανία και Γαλλία, με το θερμόμετρο να φτάνει ή να ξεπερνάει σε πολλές περιοχές τα ρεκόρ των τελευταίων 100 ετών. Πάντως στη Βόρεια Γαλλία, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού, οι βορειοανατολικοί άνεμοι μετά την Τετάρτη ίσως αποτρέψουν θερμοκρασίες ρεκόρ.

 

 

Η θερμοκρασία τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά υπερβαίνει τους 40 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Ευρώπη. Το τελευταίο σοβαρό κύμα καύσωνα καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2003 με περισσότερους από 35.000 νεκρούς, κυρίως στην Γαλλία (14.802 νεκροί). Η θερμοκρασία τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου 2003 ξεπερνούσε καθημερινά τους 35°C σε μεγάλο μέρος της χώρας, ενώ σε ορισμένες περιοχές της νότιας Γαλλίας τους 40°C επί οκτώ ημέρες. Από τότε οι Γαλλικές Αρχές αναθεώρησαν τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου, εξοπλίζοντας τα δημόσια κτίρια με κλιματιστικά, βελτιώνοντας τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας για αποφυγή διακοπών ρεύματος λόγω υψηλής ζήτησης και προσφέροντας μεγαλύτερη βοήθεια στον ευάλωτο πληθυσμό.

 

 

Αναλυτικά το δελτίο καιρού για την Τετάρτη (26/6) στην Ελλάδα 

 

Σύμφωνα με το meteo.gr, tην Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019 αναμένονται τοπικές νεφώσεις που κατά περιόδους θα είναι πυκνές. Βροχές και σποραδικές θα καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στα ηπειρωτικά και την Κρήτη. Τα φαινόμενα στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

 

 

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 18 έως 27 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη από 20 έως 34, στα κεντρικά ηπειρωτικά από 21 έως 35, στα νότια ηπειρωτικά από 22 έως 33, στα νησιά του Ιονίου από 24 έως 31, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 22 έως 35, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 24 έως 29 και στην Κρήτη από 21 έως 31.

 

 

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ με εξαίρεση το Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από βορειοανατολικές και ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα στραφούν πρόσκαιρα σε βόρειους και βορειοδυτικούς ίδιας ένταξης.

 

 

Στη Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές μόνο νεφώσεις το μεσημέρι και απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 25 έως 31 βαθμούς.

 

 

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους με βροχές και πιθανώς καταιγίδες από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 25 έως 33 βαθμούς.

 

ethnos.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ