Ο Μαργαρίτης Σχοινάς νέος Έλληνας επίτροπος στην Κομισιόν

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς είναι το πρόσωπο που προτείνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, η πρόταση εστάλη επισήμως στην νεοεκλεγείσα πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, για τα περαιτέρω.

 

 

Το τι χαρτοφυλάκιο θα αναλάβει ο νέος Επίτροπος είναι θέμα που θα επιλέξει η ίδια, με βάση και τις υπόλοιπες υποψηφιότητες που θα λάβει από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Η Ελλάδα έχει διαμηνύσει ότι επιθυμεί παραγωγικό πόστο, όπως αυτά της ενέργειας, της ανάπτυξης ή της αγροτικής ανάπτυξης.

 

 

Ποιος είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς

 

 

Ο «άνθρωπος του Γιούνκερ», ο πιο στενός Έλληνας συνεργάτης του, εκείνος που τον ενημέρωνε για τις κρίσιμες εξελίξεις στην Ελλάδα κατά τη δύσκολη διαπραγμάτευση του 2015. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς είναι ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, που καθημερινά έθετε τον εαυτό του ενώπιον εκατοντάδων δημοσιογράφων από όλον τον πλανήτη απαντώντας στις ερωτήσεις τους.

 

 

«Δεν υπάρχει πιο κατάλληλος από τον Μαργαρίτη για Επίτροπος. Γιατί παρά όσα λέγοντα και γράφονται, το να ξέρει ένας Επίτροπος τόσο καλά τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών είναι κέρδος για τη χώρα που εκπροσωπεί», εξήγησε πηγή των Βρυξελλών.

 

 

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962 και σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ, Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική στο London School of Economics και Κοινοτική Διοίκηση στο Κολέγιο της Ευρώπης στη Bruges με υποτροφία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Υπήρξε ερευνητικός υπότροφος Robert Schuman στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

 

Εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 1990 και έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης στα Ιδιαίτερα Γραφεία ξένων Επιτρόπων:

 

 

• 1993-1994 Μέλος του γραφείου των επιτρόπων Matutes και Oreja.

 

 

• 1999-2004 Αναπληρωτής Διευθυντής στο γραφείο της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Loyola de Palacio.

 

 

• 2004-2007 Διευθυντής του γραφείου του πρώτου Επιτρόπου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κ. Μάρκου Κυπριανού.

 

 

  Από το 1994-1999 διετέλεσε Διευθυντής Ενημέρωσης στην Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα. Υπηρετώντας τις παραπάνω θέσεις ασχολήθηκε με θέματα μεταφορών, ενέργειας, ενημέρωσης, πολιτισμού και επικοινωνίας, καταναλωτών και δημόσιας υγείας.

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ