Ο ρόλος του σακχαρώδους διαβήτη στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία

Ο μη ρυθμισμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα σακχαρώδης διαβήτης προκαλεί βλάβες στα νεύρα και οξειδωτικό στρες που προσβάλλουν διάφορα συστήματα και προκαλούν μεταξύ άλλων και ψυχολογικά συμπτώματα.

 

Μια νέα ανασκόπηση εξέτασε τις σεξουαλικές και ορμονικές επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη που διαταράσσουν τη σεξουαλικότητα και τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών.

 

Οι ερευνητές εξέτασαν την παθογένεση, τις κλινικές εκδηλώσεις, τη φαρμακευτική θεραπεία και τις θεραπευτικές παρεμβάσεις για κάθε επιπλοκή που προέκυψε από τον αρρύθμιστο διαβήτη στην αναπαραγωγική υγεία ανδρών και γυναικών.

 

Η στυτική δυσλειτουργία που προκαλείται από βλάβη στα αγγεία, στους μυς και στα νεύρα βρέθηκε πως είναι η βασική επιπλοκή του διαβήτη στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία των ανδρών. Άλλες επιπλοκές περιλαμβάνουν τις διαταραχές της εκσπερμάτισης, τον υπογοναδισμό, τις αλλαγές στον αριθμό, την ταχύτητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων και την καθυστέρηση της ήβης.

 

Οι συγκεκριμένες επιπλοκές της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών είναι λιγότερο εύκολο να καθοριστούν σε σύγκριση με αυτές των ανδρών εξαιτίας της έλλειψης των κριτηρίων αξιολόγησης της γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας, καθώς και των αυξημένων ποσοστών ψυχολογικής νοσηρότητας. Παρ' όλα αυτά, συχνά διαγιγνώσκεται υπογοναδισμός, υποτονική σεξουαλική επιθυμία, δυσπαρεύνια, διαταραχές της εμμήνου ρύσεως και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

 

Συμπερασματικά, είναι απαραίτητη η διεξαγωγή μεγαλύτερων μελετών για την καλύτερη κατανόηση της σύνδεσης ανάμεσα στον διαβήτη και τη σεξουαλική δυσλειτουργία κυρίως στον πληθυσμό των γυναικών.

Η κατανόηση και η διάκριση των προβλημάτων υπογονιμότητας από τις σεξουαλικές διαταραχές μπορεί να κατευθύνει καλύτερα τη σωστή αξιολόγηση και διαχείρισή τους.

 

 

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

 

 

Πηγή: zougla.gr Tο loutraki365.gr δημοσιεύει τα σχόλια των αναγνωστών του. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας.

Leave a comment

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
Έλεγχος CAPTCHA
Αυτή η ερώτηση είναι για να ελέγξουμε αν είστε ή όχι άνθρωπος και να αποφύγουμε την αυτοματοποιημένη υποβολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων.
1 + 7 =
Επιλύστε αυτό το απλό μαθηματικό πρόβλημα και εισάγετε το αποτέλεσμα. π.χ. για 1 + 3, πληκτρολογήστε 4.