Ο «τρελός» θα τους απελευθερώσει πιο εύκολα;

Βρίζοντας τον Ερντογάν και παραδεχόμενη επισήμως ότι οι κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές έλληνες αξιωματικοί είχαν εισέλθει στο τουρκικό έδαφος η κυβέρνηση επιδεικνύει για μία ακόμη φορά εγκληματική ελαφρότητα.

 

 

Του 'Αγγελου Κωβαίου 

 

Από την Κυριακή το βράδυ η ελληνική κυβέρνηση έχει δύο επίσημες θέσεις:

 

Α) Ο Ερντογάν είναι «Σουλτάνος» και κάνει ό,τι θέλει

 

Β) Οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Τουρκία «δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το περάσουν ορισμένα μέτρα στο τουρκικό έδαφος, την ώρα που ερευνούσαν για παράνομες διελεύσεις».

 

Αυτά περιλαμβάνονται σε επίσημη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού. Είναι γραμμένα στο χαρτί.

 

Για όσους δεν έχουν ακόμη καταλάβει και καταλήξει για την επάρκεια, την αντίληψη και την αποτελεσματικότητα αυτής της κυβέρνησης, οι ανακοινώσεις αυτές είναι απορίας άξιες.

 

Τι περιμένει το Μέγαρο Μαξίμου να πετύχει με τέτοιου τύπου επίσημα έγγραφα; Μήπως την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών; Για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση επισήμως υιοθετεί και δημοσιοποιεί την θέση ότι παρανόμως εισήλθαν σε έδαφος ξένης χώρας, «αλλά, έλα μωρέ, δεν έγινε και τίποτε»;

 

Ή μήπως ότι θα τρομάξει ο Ερντογάν επειδή τον αποκάλεσαν και επισήμως «Σουλτάνο»;

 

Το πιθανότερο είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου σοκαρίστηκαν βλέποντας τον πρόεδρο της Τουρκίας με στολή παραλλαγής και τζόκεϊ να εκστομίζει τις απειλές του και να εκθέτει για μια ακόμη φορά τον Αλέξη Τσίπρα, επαναλαμβάνοντας ότι του είχε υποσχεθεί την παράδοση των οκτώ αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.

 

Γιατί σοκαρίστηκαν; Μάλλον επειδή τον είδαν να φοράει την στολή που επανειλημμένως έχει φορέσει ο Πάνος Καμμένος.

 

Ο οποίος μετά τις ανακοινώσεις του Μεγάρου Μαξίμου ήλθε και τα έκανε όλα χειρότερα. Χαρακτήρισε τον Ερντογάν «τρελό» και δήλωσε άγνοια για το πότε θα απελευθερωθούν οι κρατούμενοι έλληνες στρατιωτικοί.

 

Δεν έχει ευθύνη κανείς για όλα αυτά;

 

Για παράδειγμα, αυτοί που δεν είχαν δώσει τις οδηγίες που έπρεπε σε όσους υπηρετούν στην παραμεθόριο με την Τουρκία, ώστε τα «συνήθη περιστατικά» να μην εξελιχθούν σε ασυνήθη; Ή όσοι εδώ και έναν μήνα λένε ότι είναι θέμα ωρών η επιστροφή τους και τώρα δηλώνουν ότι μπορεί και να μείνουν στην Τουρκία ακόμη και 15 χρόνια, όπως είπε ο Καμμένος σε πολιτικούς συντάκτες την Δευτέρα;

 

Εως και σήμερα, το γεγονός ότι έπειτα από 45 χρόνια έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται αιχμάλωτοι στην Τουρκία έχει υποβαθμιστεί εγκληματικά.

 

Με τους χειρισμούς και την στάση της κυβέρνησης, η υπόθεση εξελίσσεται σε βόμβα με άγνωστη ισχύ και απρόβλεπτο αριθμό θυμάτων, πολιτικών ή μη.

 

Το θέμα είναι τι γίνεται με τους δύο αιχμαλώτους.

 

Και δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση και τα αρμόδια στελέχη της δεν έχουν την παραμικρή ιδέα.