Οι δρόμοι των πόλεων γέμισαν… Smombies!

Περπατούν αφηρημένα. Διασχίζουν απρόσεκτα τους δρόμους, με το βλέμμα προσηλωμένο στις ενημερώσεις των social media. Προσπερνάνε και σκουντάνε τους περαστικούς χωρίς καν να το καταλάβουν.

 

 

Τα Smombies είναι παντού. Ίσως γινόμαστε όλοι Smombies!

 

νεολογισμός Smombies «γεννήθηκε» από τις λέξεις smartphone και zombies για να περιγράψει αυτή τη νέα κατηγορία πεζών και – δυστυχώς – ενίοτε οδηγών, που κινούνται πλήρως απορροφημένοι από τα κινητά τους, χωρίς να έχουν καμία επαφή με το περιβάλλον.

 

 

Η έκταση του φαινομένου είναι τέτοια, που όχι μόνο αποτυπώνεται σε γλωσσικό επίπεδο για να το περιγράψει, αλλά πλέον οδηγεί σε αλλαγές ακόμα και στη σήμανση των δρόμων, για την προστασία των Smombies, τα οποία κινδυνεύουν με σοβαρά τροχαία.

 

Σε αρκετές πόλεις της Ευρώπης κάποιοι δήμοι έχουν ήδη λάβει μέτρα.

 

Στη Γερμανία, σήμανε πρόσφατα το καμπανάκι όταν ένα 16χρονο κορίτσι στην Καρλσρούη, διέσχιζε το δρόμο κοιτώντας το κινητό και παρασύρθηκε από το τραμ, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

 

 

Κατόπιν τούτου, οι Αρχές κινητοποιήθηκαν.

 

Στην Κολωνία έχουν τοποθετηθεί χαμηλότερα μεγάλα φανάρια, ώστε το βλέμμα να τα προσέχει ακόμα κι αν το κεφάλι είναι σκυμμένο στο κινητό.

 

Στη Φρανκφούρτη, γίνεται μια προσπάθεια να… ξυπνήσουν τα Smombies με «κινούμενες» διαφημίσεις που θα τους αποσπάσουν την προσοχή.

 

Στην πάντα οργανωμένη Ολλανδία και συγκεκριμένα στην πόλη Μπόντεγκραβεν δοκιμάζεται ένα νέο σύστημα, στα πεζοδρόμια, που έρχεται να συμπληρώσει τους φωτεινούς σηματοδότες.

 

Πρόκειται για μια λεπτή φωτεινή λωρίδα από φώτα LED που τοποθετείται στο πεζοδρόμιο και, ανάλογα με το χρώμα της - πράσινο ή κόκκινο - δείχνει στον πεζό αν είναι ασφαλές να περάσει απέναντι.

 

 

Το πρόγραμμα ονομάζεται «+Light Line».

 

Οι Ιάπωνες πάλι χρησιμοποιούν μια πιο κλασική λύση: Όποιος βιάζεται στο δρόμο, χτυπάει ένα κουδουνάκι και τα Smombies... βγαίνουν από τον κόσμο των smartphones! 

 

Σε άλλα μέρη πιο... εξωτικά, όπως η Χονολουλού, λαμβάνονται πιο αυστηρά μέτρα με επιβολή χρηματικών προστίμων όταν οι πεζοί κοιτούν το κινητό τους.

 

Πηγές: popupcity.net, deutsche welle