Οι ήρωες του Λουτρακίου: «Καίγονται» για να μας σώσουν χωρίς αμοιβή

Την ώρα που οι ελλείψεις σε πόρους, υλικό και προσωπικό στην πυροσβεστική υπηρεσία είναι τεράστιες, υπάρχει μια διαφορετική ομάδα ανθρώπων που μάχονται με κίνδυνο της ζωής τους, για να προστατέψουν τον συνάνθρωπο και τα δάση του Λουτρακίου. Ο λόγος για τους εθελοντές πυροσβέστες, η δράση των οποίων μνημονεύεται όλο και περισσότερο, ενώ με τα χρόνια όλο και αυξάνεται.

 

Οι εθελοντές πυροσβέστες του Συλλόγου Πυροπροστασίας Δάσων Λουτρακίου, με αφορμή την προειδοποίηση για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς που υπήρχε σήμερα στην περιοχή, ήταν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας σε επιφυλακή. Τους "συλλάβαμε" σήμερα, στον οικισμό Ειρήνη να επιτηρούν την περιοχή.

 

 

Θυσιάζουν όλο το καλοκαίρι τους και δεν πάνε διακοπές γιατί επιλέγουν να συνεισφέρουν στη φύση και στον συνάνθρωπο. Αρκετοί αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εργασία τους, όταν αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν άρον άρον για να μεταβούν σε κάποιο πύρινο μέτωπο. Και όλα αυτά, χωρίς να έχουν το παραμικρό οικονομικό όφελος. Αντίθετα πολλές φορές βάζουν οι ίδιοι το χέρι τους βαθιά στην τσέπη. Όλοι έχουν ένα αίσθημα ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον και στον συνάνθρωπο που δύσκολα συναντά κανείς σε άλλες εθελοντικές δράσεις.

 

2.000 ΑΤΟΜΑ 18-55 ΕΤΩΝ

O θεσμός του εθελοντή πυροσβέστη καθιερώθηκε νομικά στη χώρα μας το 1991. Σκοπός τους είναι να υποβοηθούν το έργο της πυροσβεστικής υπηρεσίας εάν αυτό απαιτηθεί και ζητηθεί. Παράλληλα όμως οι εθελοντές πυροσβέστες καλούνται να παρέχουν πρώτες βοήθειες σε κατοίκους περιοχών που έχουν πληγεί από πυρκαγιές ή άλλες φυσικές καταστροφές.

 

Στη χώρα μας σήμερα δραστηριοποιούνται περίπου 2.000 εθελοντές, άνδρες αλλά και γυναίκες. Την ιδιότητα του εθελοντή πυροσβέστη μπορούν να αποκτήσουν Έλληνες πολίτες, καθώς και πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα κατά την τελευταία τουλάχιστον τριετία, και έχουν ηλικία 18-55 ετών.

 

 

Πληρώνονται με ένα απλό «Ευχαριστώ»

 

Βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης υπηρετώντας με αυταπάρνηση την ασφάλεια και τη ζωή του πολίτη. Την περιουσία του. Η συνδρομή των εθελοντών πυροσβεστών σε κάθε φυσική καταστροφή είναι ανεκτίμητη.  Όσο δύσκολη και να είναι μια φωτιά, ένα είναι σίγουρο: Έχει αρχή και τέλος. Και οι εθελοντές πυροσβέστες παντού καταβάλουν κάθε δυνατή και αδύνατη προσπάθεια για να επισπεύσουν αυτό το τέλος.