Οι κάμψεις αποκαλύπτουν την υγεία της καρδιάς

Οι μεσήλικες άνδρες που δεν μπορούν να κάνουν 10 κάμψεις διατρέχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μελέτη.

 

Αντίθετα, η δυνατότητα ενός άνδρα στη μέση ηλικία να κάνει περισσότερες από 40 κάμψεις συνδέθηκε με 97% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 10 χρόνια, δήλωσε η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Οι άνδρες που κατάφερναν να κάνουν μεταξύ 21 και 30 κάμψεων σήμαινε ότι διέτρεχαν περίπου το ένα τέταρτο του κινδύνου, σε σύγκριση με κάποιον που δεν μπορούσε να κάνει 10.

 

«Οι συμμετέχοντες που μπορούν να εκτελέσουν 11 ή περισσότερες κάμψεις κατά την έναρξη της μελέτης είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης στο περιοδικό JAMA Network Open.

 

Οι κάμψεις -ή push-ups, αν προτιμάτε- αποδείχθηκαν ακόμη καλύτερος προγνωστικός δείκτης της μελλοντικής υγείας της καρδιάς από ό,τι τα καθιερωμένα σημεία αναφοράς φυσικής κατάστασης, όπως το τρέξιμο και ήταν απλό να εκτελεστούν, καθιστώντας τις ιδανικές για σύντομες περιόδους άσκησης.

 

«Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι οι κάμψεις θα μπορούσαν να είναι μια εύκολη και χωρίς κόστος μέθοδος για την αξιολόγηση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, που μπορεί να γίνει σε σχεδόν οποιοδήποτε περιβάλλον», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Justin Yang, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας TH Chan του Χάρβαρντ. «Διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι η ικανότητα εκτέλεσης κάμψεων συνδέθηκε πιο έντονα με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με τα αποτελέσματα τεστ κοπώσεως».

 

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, χρησιμοποίησε δεδομένα από εξετάσεις φυσικής κατάστασης περισσότερων από 1.000 πυροσβεστών της πολιτείας της Ιντιάνα μεταξύ 2000 και 2007 και χρησιμοποίησαν ιατρικά αρχεία, για να εξετάσουν τις διαγνώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων κατά την επόμενη δεκαετία. Οι άνδρες είχαν μέσο όρο ηλικίας 39,6 ετών, αλλά κυμαινόταν μεταξύ 21 και 66 ετών. Ενώ η ομάδα είχε μέσο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 28,7 –δηλαδή, στο φάσμα του υπέρβαρου- ήταν όλοι δραστήριοι.

 

Οι ερευνητές, ωστόσο, προσάρμοσαν τα στοιχεία υπολογίζοντας τις διαφορετικές ηλικίες και το βάρος των συμμετεχόντων, προτού διαπιστώσουν τον σύνδεσμο μεταξύ τον αριθμό των κάμψεων και της μακροπρόθεσμης υγείας.

 

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι οι κάμψεις μπορούν να αποτελέσουν αποτελεσματική δοκιμασία για τον μελλοντικό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά άλλοι ειδικοί προειδοποίησαν ότι τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από έρευνα σε άλλες ομάδες – όπως λιγότερο δραστήριους άνδρες και γυναίκες.