Οι κίνδυνοι για την καρδιά από την διατροφή χωρίς υδατάνθρακες

Οι δίαιτες χωρίς ή με λίγους υδατάνθρακες, όπως οι Keto, Paleo και Atkins, είναι πολύ δημοφιλείς, καθώς σχετίζονται με άμεση απώλεια βάρους.

 

 

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου ο αποκλεισμός των υδατανθράκων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής.

Οι άνθρωποι που λάμβαναν λιγότερο από το 45% των θερμίδων τους από υδατάνθρακες, είχαν 18% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή, συγκριτικά με όσους κατανάλωναν μέτριες ποσότητες υδατανθράκων(45-52% των θερμίδων τους).

Οι Κινέζοι ερευνητές δήλωσαν ότι ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής αυξανόταν ανεξάρτητα από τα είδη πρωτεϊνών ή λιπών που χρησιμοποιούνταν για να αντικαταστήσουν τους υδατάνθρακες.

 

 

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού. Αντί του συνηθισμένου καρδιακού ρυθμού, στους πάσχοντες η καρδιά μερικές φορές «τρέχει». Επειδή δεν αντλεί ικανοποιητικά το αίμα, αυτό συγκεντρώνεται στην καρδιά και μπορεί να σχηματιστεί θρόμβος, ο οποίος μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλο και να προκαλέσει εγκεφαλικό.

 

Ένας λόγος που οι δίαιτες χωρίς υδατάνθρακες προκαλούν γρήγορη απώλεια βάρους είναι η αποβολή υγρών από το σώμα. Η αφυδάτωση συνδέεται με κολπική μαρμαρυγή. Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορούν επίσης να προκαλέσουν μη φυσιολογικά επίπεδα ηλεκτρολυτών, κάτι που επηρεάζει τον καρδιακό ρυθμό.

paleo diet

 

 

 

Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλούς υδατάνθρακες τείνουν να τρώνε λιγότερα λαχανικά, φρούτα και καρπούς, τροφές που συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής. Για το λόγο αυτό τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό, η οποία συνδέεται με κολπική μαρμαρυγή.

 

 

Ένας λόγος που πολλοί ακολουθούν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, είναι ο διαβήτης και η ανάγκη ελέγχου του σακχάρου στο αίμα. Ο διαβήτης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από μελέτη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ που περιλάμβανε σχεδόν 14.000 άτομα. Στην αρχή της μελέτης, κανείς δεν είχε κολπική μαρμαρυγή.

 

 

Σε μία μέση περίοδο 22 ετών παρακολούθησης, περίπου 1.900 συμμετέχοντες ανέπτυξαν την πάθηση.

Όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν λεπτομερή ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή και οι ερευνητές τους χώρισαν σε τρεις ομάδες: χαμηλής, μέτριας και υψηλής πρόσληψης υδατανθράκων. Η ομάδα χαμηλών υδατανθράκων προσλάμβανε λιγότερο από το 45% των ημερήσιων θερμίδων από υδατάνθρακες, οι μέτριας κατανάλωσης 45-52% των θερμίδων και η ομάδα υψηλής κατανάλωσης πάνω από το 52% των θερμίδων.

 

 

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα ευρήματά τους επιβεβαιώνουν αυτά άλλων μελετών, σύμφωνα με τα οποία τόσο οι δίαιτες χαμηλών όσο και υυψηλών υδατανθράκων συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Xiaodong Zhuang, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο Sun Yat-Sen στο Guangzhou της Κίνας, θα παρουσιάσει τα ευρήματα στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, στις 16 Μαρτίου, στη Νέα Ορλεάνη.

 Πηγή: healthday.com