Οι υπερτροφές για τα παιδιά

Εάν προσθέσουμε τις σωστές δυναμωτικές τροφές στη διατροφή του παιδιού, μεγιστοποιούμε τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, τις ίνες και τα καλά λίπη σε κάθε γεύμα ή σνακ. Πάμε να δούμε ποιες είναι.

 

Μούρα. Πρόκειται για θρεπτικές ‘βόμβες’ που τις βρίσκουμε πολύ εύκολα. Είναι γεμάτα με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, ενώ δίνουν στα παιδιά την προτεινόμενη ποσότητα ινών. Μπορείτε να τους τα δώσετε σαν απλό σνακ ή να τα βάλετε μέσα στο γιαουρτάκι ή τα δημητριακά τους.

 

Ψάρι και θαλασσινά. Τα Ω3 λιπαρά οξέα είναι ωφέλιμα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Αν το παιδί δεν ενθουσιάζεται με τον τόνο και το σολομό, δοκιμάστε τις γαρίδες που έχουν πιο μαλακή υφή και βάλτε τις στα ζυμαρικά ή σερβίρετέ τα σαν ψαρομπουκιές με σαλάτα.

 

Πράσινα λαχανικά με φύλλα. Τα λαχανικά είναι πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο, ίνες, βιταμίνη C, Ω3 λιπαρά και φολικό οξύ. Πώς κάνουμε όμως τα παιδιά να τα συμπαθήσουν; Η απάντηση είναι: ξεκινάμε νωρίς και δεν εγκαταλείπουμε. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι τα μωρά που έρχονται από πολύ νωρίς σε επαφή με τις απλές εκδοχές των λαχανικών, είναι πιθανότερο να φάνε αργότερα άλλα λαχανικά, με τα οποία δεν είναι εξοικειωμένα.

 

Φιστικοβούτυρο. Είναι η τροφή που βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ, δεν είναι ακριβή, συνήθως λατρεύεται από όλα τα παιδιά, είναι υπερ-πηγή πρωτεΐνης και προσφέρει μαγνήσιο, βιταμίνες και καλά λίπη. Μπαίνει σε smoothies, σε σάντουιτς αλλά και σε κλασικές συνταγές για ελαφριά γλυκά.

 

Πορτοκαλί λαχανικά και φρούτα. Τα καλά νέα είναι ότι αν το παιδί δεν συμπαθεί τις γλυκοπατάτες, τα καρότα και την κολοκύθα, μπορεί να πάρει την ίδια θρέψη από το μάνγκο και τα μικρά πεπόνια.

 

Γιαούρτι. Είναι ο υπερήρωας των γαλακτοκομικών. Είναι γεμάτο με ωφέλιμα βακτήρια, πρωτεΐνη και ασβέστιο. Η πιο υγιεινή επιλογή είναι να προσθέσετε μέλι ή λίγη σπιτική μαρμελάδα για να εξοικειώσετε το παιδί με τη γεύση του. Σιγά σιγά, μπορείτε να μειώσετε αυτά που προσθέτετε για καλύτερη γεύση.

 

Βρώμη. Την παραβλέπουμε για χάρη των πολύχρωμων δημητριακών αλλά υπάρχει τρόπος να την παρουσιάσουμε στα παιδιά με πιο δημιουργικό τρόπο. Προσθέστε φρούτα, μέλι, λίγη καστανή ζάχαρη ή φιστικοβούτυρο.