'Οποιος σκοτώνει γυναικόπαιδα είναι εγκληματίας πολέμου

Κανένας οργανωμένος στρατός πολιτισμένου κράτους δεν πυροβολεί άοπλους, παιδιά και γυναίκες. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία που μπορεί να επικαλεστεί. Δυστυχώς, οι υπεύθυνοι Ισραηλινοί, στρατιωτικοί και πολιτικοί, δεν θα οδηγηθούν, ενώπιον ενός διεθνούς δικαστηρίου

 

 

 

Του Γιώργου Καρελιά

 

Ναι, στην περιοχή διεξάγεται εδώ και δεκαετίες πόλεμος, άλλοτε ακήρυκτος και άλλοτε κηρυγμένος, μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

 

Ναι, οι Παλαιστίνοι χρησιμοποιούν και τρομοκρατικές μεθόδους σε αυτόν τον πόλεμο. Ομως, το Ισραήλ έχει καταλάβει με πόλεμο παλαιστινιακά εδάφη.

 

Ναι, το Ισραήλ είναι περικυκλωμένο από εχθρούς. Αλλά είναι μια πανίσχυρη πολεμική μηχανή και έχει την απόλυτη υποστήριξη της ισχυρότερης πολεμικής μηχανής το κόσμου, των ΗΠΑ.

 

Επομένως, μαζική σφαγή αμάχων, σαν κι αυτή που έγινε στη Γάζα αυτές τις μέρες, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανένα επιχείρημα.

 

Ακόμα κι αν η Χαμάς χρησιμοποιεί παιδιά σαν ασπίδες, η αντίδραση του ισραηλινού στρατού είναι πέρα από κάθε όριο. Δεν κινδύνευε το κράτος του Ισραήλ από τα άοπλα (ή με σφεντόνες) γυναικόπαιδα.

 

Κανένας οργανωμένος στρατός πολιτισμένου κράτους δεν σκοτώνει άοπλα γυναικόπαιδα. Οποιος το κάνει διαπράττει έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με τον ορισμό του διεθνούς δικαίου 

 

Εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις και δικαιολογίες. Οι ναζί, που έκαναν τη σφαγή στο Δίστομο, είχαν «δικαιολογίες». Ηταν, όμως, εγκληματίες πολέμου. Οι Σερβοβόσνιοι του Μλάντιτς, που έκαναν τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, είχαν «δικαιολογίες». Συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν για εγκλήματα πολέμου.

 

Οι ισραηλινοί στρατιωτικοί –και οι πολιτικοί που τους δίνουν εντολές– γνωρίζουν ότι δεν θα συλληφθούν ποτέ, τουλάχιστον όσο η χώρα τους θα βρίσκεται υπό την σκέπη των ΗΠΑ. Γι’ αυτό και δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να σκοτώνουν παιδιά και γυναίκες.

 

Αυτό, όμως, δεν σβήνει την πραγματικότητα. Αν κάποια μέρα οδηγούνταν ενώπιον ενός Διεθνούς Δικαστηρίου, δεν θα μπορούσαν ποτέ να πείσουν έντιμους δικαστές ότι δεν διέπραξαν εγκλήματα πολέμου.

 

Αλλά, δυστυχώς, δεν θα οδηγηθούν.