Ουρική αρθρίτιδα: Πέντε ένοχες αιτίες που δεν υποψιάζεστε καθόλου!

Η ουρική αρθρίτιδα ή ποδάγρα αφορά μια βασανιστικά επώδυνη μορφή αρθρίτιδας που επηρεάζει συχνά τα πόδια.

Υπολογίζεται πως το 2,5% του γενικού πληθυσμού πάσχει από ουρική αρθρίτιδα, ενώ τα περιστατικά αυξάνονται διαρκώς. Οι παράγοντες, που συνήθως ενοχοποιούνται, είναι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλκοόλ, αλλά υπάρχουν και άλλες ένοχες αιτίες που δεν υποψιάζεστε, όπως ανακοίνωσε στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM) η δρ Τουζίνα Νεόγκι, ρευματολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

 

Μάθετε ποιες είναι!

Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει αυξημένη συγκέντρωση ουρικού οξέος. Για να αποφύγετε μια τέτοια κατάσταση καλό είναι να πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα, ειδικά μάλιστα στην περίπτωση που έχετε ήδη ένα επεισόδιο ουρικής αρθρίτιδας ή έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου.

 

Παραπανίσια κιλά

Οι έρευνες δείχνουν ότι η παχυσαρκία ενισχύει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας, καθώς «προκαλεί» τον οργανισμό να παράγει περισσότερο ουρικό οξύ. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προσέχετε τη διατροφή σας και να γυμνάζεστε τακτικά ώστε να έχετε υπό έλεγχο τα επίπεδα του ουρικού οξέος.

 

Τραυματισμοί

Οι τραυματισμένες αρθρώσεις μπορεί να προκαλέσουν συγκέντρωση του ουρικού οξέος και μπορούν να οδηγήσουν σε ένα επεισόδιο ουρικής αρθρίτιδας, το οποίο μάλιστα μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες.

 

Άβολα παπούτσια

Αν και δεν έχουν υπάρξει μελέτες, που να εξετάζουν την επίδραση των παπουτσιών στον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας, εικάζεται ότι τα άβολα παπούτσια επιβαρύνουν τις αρθρώσεις. Ειδικά, για τις γυναίκες, καλό θα ήταν να επιλέγουν παπούτσια με χαμηλότερο τακούνι για να μειωθεί η πίεση στα δάχτυλα.

 

Οικογενειακό ιστορικό

Περίπου το 20% των ατόμων με αρθρίτιδα έχουν οικογενειακό ιστορικό της πάθησης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι άνδρες ηλικίας άνω των 40 και οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

 

 

Πηγή: healthreport.gr