Ουρική Αρθρίτιδα - Τί είναι, πώς αντιμετωπίζεται;

Γράφει o Λάσκος Δημήτριος, Ειδικός Ρευματολόγος, με Μaster στα μεταβολικά νοσήματα των οστών πρώην επικουρικός Επιμελητής νος. ΚΑΤ Αθηνών, επιστημονικά υπεύθυνος του Ρευματολογικού τμήματος του Πολυιατρείου L-Medical Λουτρακίου

 

Η ΟΥΡΙΚΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ είναι μια φλεγμονώδης πάθηση των αρθρώσεων, προκαλείται από το αυξημένο ουρικό οξύ στο αίμα και είναι μία από τις πιο οδυνηρές μορφές αρθρίτιδας. Προσβάλλει πολύ πιο συχνά τους άνδρες και εμφανίζει τη μεγαλύτερη συχνότητά της μετά την πέμπτη δεκαετία της ηλικίας.

 

Για πολλούς ασθενείς, η πρώτη έξαρση της ουρικής αρθρίτιδας επέρχεται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού που από την εποχή του Ιπποκράτη ονομαζόταν ΠΟΔΑΓΡΑ. Στην περίπτωση αυτή το δάκτυλο είναι πολύ ευαίσθητο, κόκκινο, ζεστό, και πρησμένο. Συνήθως η αρθρίτιδα αναπτύσσεται ταχέως, μέσα σε μια νύχτα και η ενόχληση είναι τόσο έντονη που ο πάσχον πονά ακόμα και όταν τον ακουμπά το σεντόνι του!

 

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιπτώσεις έχει προηγηθεί οινοποσία ή αυξημένη κατανάλωση κρέατος κατά την προηγούμενη μέρα. Αυτός είναι και ο λόγος που στο παρελθόν η ουρική αρθρίτιδα ονομαζόταν και "νόσος των βασιλιάδων"!

 

Η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει και άλλες αρθρώσεις:

 

  • Τις ποδοκνημικές
  • Τα γόνατα
  • Τους καρπούς
  • Τους αγκώνες κ.α.

 

Όταν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα μπορεί να γενικευθεί και να προσβάλει πολλές αρθρώσεις μαζί μοιάζοντας έτσι με τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα!

 

Η πρόληψη των εξάρσεων ουρικής αρθρίτιδας περιλαμβάνει διαιτητικά μέτρα (αποφυγή ή μείωση της ποσότητας ορισμένων τροφίμων) καθώς και τροποποιήσεις στην λαμβανόμενη από τους ασθενείς θεραπεία.

 

Η θεραπεία της οξείας κρίσης ουρικής αρθρίτιδας έχει ιδιαιτερότητες και πολλές φορές συγχέεται με την θεραπεία του αυξημένου ουρικού στο αίμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ασθενείς να λαμβάνουν λανθασμένα την φαρμακευτική ουσία "αλοπουρινόλη" (ZYLORIC/ZYLAPOUR/SOLOURIC) η οποία χορηγούμενη κατά την διάρκεια ενός επεισοδίου ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να επιδεινώσει και παρατείνει την κρίση αρθρίτιδας! Πρόσφατα για την θεραπεία της χρονιάς ουρικής αρθρίτιδας που δεν ανταποκρίνεται στην συμβατική θεραπεία έλαβε έγκριση και χορηγείται από τους Ρευματολόγους ο βιολογικός παράγοντας canakinumab.