Παγκόσμια καινοτομία κατά του εμφράγματος από τη Θεσσαλονίκη!

Βιοαισθητήρας προβλέπει το έμφραγμα ακόμη και 2 ώρες πιο πριν.

 

 

Έλληνες επιστήμονες ανακάλυψαν το νέο «όπλο» κατά του εμφράγματος, σε μια παγκόσμια καινοτομία, έναν νανο-αισθητήρα σε μορφή… ρολογιού! Ο νέος βιοαισθητήρας, ο οποίος βασίζεται στις νέες εφαρμογές της νανοιατρικής, θα αναλύει μια σταγόνα αίμα και θα κάνει διάγνωση πιθανού εμφράγματος ακόμη και 2 ώρες νωρίτερα.

 

 

«Είναι γνωστό ότι στην περίπτωση εμφράγματος, το πιο σημαντικό είναι ο χρόνος. Ακόμη και 5-10 λεπτά να σώσουμε, είναι κέρδος. Ο νέος νανο-αισθητήρας, είναι μια παγκόσμια καινοτομία και θα βοηθήσει πάρα πολλούς ανθρώπους», εξηγεί στον «Τ.Θ.», η Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, καρδιολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής και διευθύντρια της ομάδας νανοϊατρικής στο ΑΠΘ.

 

 

8f4.jpg

 

 

 

Η νέα καινοτομία που κατασκευάζουν ερευνητές στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την εταιρεία νανοηλεκτρικής BLNanobiomed και την εταιρεία Organic Electronic Technologies, που είναι εταιρεία οργανικών υλικών, θα λειτουργεί ως εξής: Ο κάτοχος της συσκευής θα τοποθετεί μια σταγόνα αίματος στον βιοαισθητήρα, όπως ακριβώς μετράμε και το ζάχαρο όπου και θα γίνεται η ανάλυση του αίματος. Μέσω του βιοαισθητήρα ρολογιού, το αποτέλεσμα της μέτρησης θα στέλνεται στο πλησιέστερο νοσοκομείο και αν χρειάζεται θα έρχεται αμέσως ασθενοφόρο.

 

 

«Ο νέος νανο-αισθητήρας είναι μια ματιά στο μέλλον της ιατρικής και της τηλειατρικής, μέσω της νανοτεχνολογίας. Ευελπιστούμε ότι θα λύσει το πρόβλημα της έγκαιρης προειδοποίησης του εμφράγματος. Μέσα σε δύο ώρες ο ασθενής θα έχει τη δυνατότητα έγκαιρα να υποβληθεί σε επεμβατική θεραπεία. Οι προηγμένες νανοτεχνολογίες που χρησιμοποιούμε μας βοηθούν να φτιάξουμε βιοαισθητήρες πολύ μικρών διαστάσεων, με αποτέλεσμα να μπορούν να είναι φορητοί. Ο αισθητήρας  τοποθετείται στο ρολόι που το κουβαλάμε μαζί μας, συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα και τα στέλνει», μας εξηγεί η κ. Καραγκιοζάκη.

 

 

Η καινοτομία, σύμφωνα με την διευθύντρια της ομάδας νανοιατρικής στο ΑΠΘ, θα χρειαστεί 1-2 χρόνια βελτιστοποίησης και ελέγχων με κλινικές μελέτες και μετά θα διατεθεί στο κοινό. «Ο στόχος είναι να είναι προσβάσιμο σε όλους, σε μια λογική τιμή. Η εξέλιξη της νανοτεχνολογίας μας δίνει τη δυνατότητα να κρατήσουμε χαμηλό το κόστος, κάνοντας μαζική παράγωγη εφόσον ο βιοαισθητήρας είναι εκτυπώσιμος, δηλαδή μπορεί να παραχθεί από μεγάλους βιοεκτυπωτές», συνεχίζει η καθηγήτρια.

 

 

Τα πλεονεκτήματα της νανοτεχνολογίας γίνονται για άλλη μία φορά εμφανή και η κ. Καραγκιοζάκη αναλύει γιατί το μέλλον της ιατρικής βρίσκεται στη νανοτεχνολογία. «Τα νανοσωματιδία μπορούν να περάσουν, λόγω του μικρού τους μεγέθους τούς βιολογικούς φραγμούς του ανθρώπου – όπως τον φραγμό του εγκεφάλου ή τα τοιχώματα της αρτηρίας – και να απελευθερώσουν φάρμακα ή φυσικά συστατικά σε περιοχές του οργανισμού που επιλέγουμε. Δηλαδή μπορούν να φτάσουν πιο βαθειά. Ετσι φτιάχνουμε νανοσυστήματα που μπορούν να απελευθερώσουν, για παράδειγμα, αντιοξειδωτικά με βαθμιαίο και ελεγχόμενο τρόπο για μέγιστη αποτελεσματικότητα».

 

 

typosthes.gr