Παναθηναϊκός: Το χρέος της ΠΑΕ αγγίζει πια τα 20 εκατ. ευρώ

Πόσο έπεσε πλέον το συνολικό χρέος της «πράσινης» ΠΑΕ μετά τις ΑΜΚ του τελευταίου 10μήνου, οι ισολογισμοί της λιτότητας και η πρόβλεψη για την επόμενη ΑΜΚ.

 

 

Οταν μπήκε στον Παναθηναϊκό ο Αλαφούζος «παρέλαβε» από το διοικητικό σχήμα Γόντικα (που έτρεξε την ΠΑΕ, μετά την κατάρρευση της πολυμετοχικότητας) συνολικό χρέος ύψους 38,6 εκατ. €. Εξ αυτών τα 35,2 εκατ. € αφορούσαν άμεσο χρέος της ΠΑΕ και τα 3,4 εκατ. € τραπεζικό δανεισμό.

 

 

Παρά το γεγονός πως η «Παναθηναϊκή Συμμαχία» δεν πέτυχε ως εγχείρημα, ως προς τον αριθμό των μελών και την οικονομική «βοήθεια», η πολιτική λιτότητας, οι περιστολές των δαπανών και η δραστική μείωση του μπάτζετ - ιδίως μετά το καλοκαίρι του 2013 - κατάφεραν να μειώσουν το χρέος μέσα σε μία διετία. Είναι χαρακτηριστικό πως το καλοκαίρι του 2015, με τον Παναθηναϊκό να έχει βγει από την «επιτήρηση» του UEFA Financial Control Panel, το χρέος της ΠΑΕ είχε μειωθεί στα 15 με 15,5 εκατ. €. Μάλιστα, όπως ανέφερε τότε το ρεπορτάζ, υπήρξε εκείνο το διάστημα ένα… κάλεσμα του Αλαφούζου στους συνεργάτες του για να τρέξουν τις διαδικασίες «μηδενισμού» του χρέους, όμως πήρε… πίσω την εν λόγω απόφαση μέσα σε 48 ώρες!

 

 

Οι αστοχίες στις μεταγραφές του 2015 (Εσιέν, Σάντσεθ, Βέμερ κ.λ.π.) και το συνεχόμενο «άνοιγμα» του μπάτζετ μέσα στην επόμενη διετία με τον Στραματσόνι στην τεχνική ηγεσία, «εκτίναξαν» εκ νέου το χρέος στα 57.441.881€ (!) στον ισολογισμό της περιόδου 2016-17. Ακολούθησε μία πρώτη μείωση στην περσινή χρήση (2017-18), όπου το χρέος «έπεσε» στα 49.016.383€, όμως εκεί που θα φανεί… διαφορά είναι στον ισολογισμό της εφετινής χρήσης (2018-19). Κι αυτό διότι θα συμπεριληφθούν και τέσσερις συνεχόμενες αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου που έκανε ο Αλαφούζος απ’ τον περασμένο Ιούνιο, βάζοντας συνολικά 28,2 εκατ. €! Χρήματα που πήγαν ως επί το πλείστον σε σβήσιμο χρεών (π.χ. μηδενισμό τραπεζικού δανεισμού) κι έριξαν το χρέος οριακά λίγο πάνω απ’ τα 20 εκατ. € (20,7 εκατ. €).

 

 

Εφόσον, δε, καλυφθεί και η ΑΜΚ ύψους 5 εκατ. € που ακολουθεί το προσεχές καλοκαίρι, το οικονομικό βάρος που βαραίνει την ΠΑΕ του «τριφυλλιού» θα πέσει κάτω απ’ το (ψυχολογικό) όριο των 20 εκατ. €, δεδομένου ότι οι ετήσιοι ισολογισμοί τού - υπό αυστηρή κι «αιματηρή» λιτότητα -Παναθηναϊκού είναι πλέον ισοσκελισμένοι και δεν «γεννούν» επιπλέον άνοιγμα/χρέος. Κι αυτό σίγουρα θα τον κάνει λίγο πιο «ελκυστικό» για να βρεθεί κάποια στιγμή ένας επενδυτής που θα ξαναδώσει όραμα και θα αλλάξει επίπεδο τον σύλλογο.

 

 

Υπάρχουν, βεβαίως, κι εκείνοι που συντηρούν τη φημολογία για ύπαρξη κι άλλων «κρυφών»χρεών 6-7 εκατ. €, που έχουν μετακυλήσει στη «Sortivo». Και μάλιστα επικαλούνται και τους ελέγχους που είχαν διενεργήσει τα δύο τελευταία καλοκαίρια πολυεθνικές εταιρίες για λογαριασμό του Δημήτρη Γιαννακόπουλου (2017) και του Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ (2018). Αυτό βεβαίως, είναι κάτι που μπορούν να το γνωρίζουν, μόνο ο ίδιος ο Αλαφούζος και οι Ορκωτοί Λογιστές…

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ