Παραδόθηκαν τα πρώτα τμήματα των S-400 στην Τουρκία

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι τα πρώτα τμήματα των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 παραδόθηκαν την Παρασκευή στην Άγκυρα.

 

Τα πρώτα τμήματα των S-400 έφτασαν αεροπορικώς στην βάση Μουρτέντ, κοντά στην Άγκυρα.

 

Κατά το τουρκικό υπουργείο, η παράδοση εξαρτημάτων των συστημάτων αεράμυνας θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

 

Την Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι η Άγκυρα θα χρησιμοποιήσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας στην περίπτωση ενδεχόμενης επίθεσης σε βάρος της Τουρκίας. 

 

«Κάποιοι αναρωτιούνται γιατί αγοράζουμε (σ.σ. του S-400) και κάνουμε μία τέτοια επένδυση. Εάν είναι απαραίτητο, θα έχουμε το δικαίωμα να τους χρησιμοποιήσουμε. Εάν κάποιος μάς επιτεθεί, θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα πυραυλικά συστήματα, που αυτός είναι και ο λόγος που κάνουμε μία τέτοια επένδυση», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet. Ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε, επίσης, την ετοιμότητας της Άγκυρας να λάβει μέρος στην από κοινού παραγωγή των S-400. 

 

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση S-400 στην Τουρκία στα τέλη του 2018. Ένα χρόνο αργότερα, οι ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία την πώληση πυραύλων Patriot αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά η Άγκυρα δεν την έχει αποδεχθεί, λέγοντας ότι οι όροι της δεν είναι τόσο καλοί όσο εκείνοι που πρότεινε η Ρωσία για τους S-400.

 

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του NATO έχουν ισχυριστεί επανειλημμένα ότι το σύστημα S-400 δεν είναι συμβατό με τα πρότυπα αεράμυνας της συμμαχίας και υποστήριξαν ότι η παρουσία του συστήματος στην Τουρκία θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία να συλλέξει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα F-35 και άλλα συστήματα του ΝΑΤΟ. Τον Μάιο, ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η ανάπτυξη των S-400 στην Τουρκία θα είναι «καταστροφική» για το πρόγραμμα των F-35.

 

protothema.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ