Πελοπίδας Μαυρόπουλος: Οι θέσεις της παράταξης «Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο» για τον Πολιτισμό

Τις θέσεις της παράταξης του Γιώργου Δέδε, «Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο» για τον πολιτισμό, διατυπώνει ο μαέστρος Πελοπίδας Μαυρόπουλος, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας.

 

Ο Λουτρακιώτης αρχιμουσικός, με πλούσια δράση, εμπειρία και όραμα αποτελεί μια σπουδαία προσθήκη στο ψηφοδέλτιο του Γιώργου Δέδε.

 

 

Ανέλαβε αρχιμουσικός μόλις στα 24 του χρόνια, αναμόρφωσε τον τρόπο λειτουργίας της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Λουτρακίου, συνεργάστηκε με επώνυμους καλλιτέχνες, ίδρυσε τον Σύλλογο Φίλων της Μουσικής και θέσπισε το Loutraki Festival - μια διοργάνωση με πανελλήνια αναγνωρισιμότητα που θα πραγματοποιηθεί φέτος για 5η συνεχή χρονιά.

 

 

Οι εμφανίσεις της Φιλαρμονικής στον Αντ1, η παρουσία του Αλέξη Κωστάλα στις εκδηλώσεις της, οι αναφορές του Αθηναϊκού Τύπου, ραδιοφωνικών σταθμών και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, οδηγούν πέρα από την καταξίωση του Μουσικού σώματος στο πανελλήνιο, στην τουριστική προβολή της περιοχής.

 

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ = ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 

Πελοπόννησος, η μεγαλύτερη και η νοτιότερη χερσόνησος της Ελλάδος και η νοτιότερη της Ευρώπης. Από την εποχή που για πρώτη φορά κατοικήθηκε μέχρι σήμερα, ήταν πάντοτε ένας ζωτικός χώρος της ελληνικής γης. Δεμένη με την υπόλοιπη χώρα, αλλά με έντονα δικό της χαρακτήρα και γεωγραφική διαμόρφωση, ευνόησε μια πολύμορφη ανάπτυξη του πολιτισμού. Ανοιχτή από πολύ νωρίς στο Αιγαίο, αλλά και στην Αδριατική, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα, όπου ο ελληνικός Πολιτισμός γεννήθηκε και διατηρήθηκε γνήσιος στην διάρκεια των αιώνων.

 

Κάθε περιοχή της Πελοποννήσου είχε από την αρχή τα ιδιαίτερα εκείνα τα γνωρίσματα, που χαρακτήρισαν την ζωή και την τέχνη της στους αιώνες που ακολούθησαν.

 

Η Αργολίδα και η Κορινθία, σε άμεση επαφή με την κατ’ εξοχή ελληνική θάλασσα, που τις ένωνε με την ανατολή, ήταν πάντοτε οι προοδευτικότερες περιοχές, εκείνες όπου οι καινούργιες ιδέες έπαιρναν χαρακτήρα ελληνικό και εξελίσσονταν διαρκώς σε νέες μορφές πολιτισμού.

 

Η Αρκαδία, απομονωμένη στα βουνά της, δημιούργησε τον δικό της κόσμο και έμεινε πιστή στη δική της παράδοση: οι αρκαδικοί μύθοι και οι ιδιόρρυθμες αρκαδικές λατρείες διατήρησαν στα επόμενα χρόνια πανάρχαια στοιχεία, όπου μπορεί κανείς ν’ ανιχνεύσει τις ίδιες τις ρίζες του ελληνισμού.

 

H Λακωνία που από πολύ νωρίς μαρτυρούνται οι επαφές της με την Κρήτη, υπήρξε κέντρο μυκηναϊκό, και τα εργαστήριά της έγιναν ξακουστά κατά τη διάρκεια της γεωμετρικής και της αρχαϊκής περιόδου, επηρεαζόμενα έντονα μάλιστα, από ιωνικές επιδράσεις.

 

Τέλος, στη Μεσσηνία το ένδοξο παρελθόν 4.500 χρόνων, η πόλη της αρχαίας Μεσσήνης, οι εντυπωσιακοί θολωτοί τάφοι και το σπουδαίο Ανάκτορο του Νέστορα, τα βυζαντινά και μεσαιωνικά κάστρα της Μεθώνης και της Κορώνης και η πλούσια παράδοση της Δυτικής Μάνης, αντικατοπτρίζουν τη σπουδαιότητα της περιοχής στο πέρασμα των αιώνων.

 

Αυτό τον τόπο καλούμαστε να αναδείξουμε εκ νέου και να του δώσουμε την πολιτιστική ανάπτυξη που οφείλουμε, τόσο για την ιστορία του, όσο και γιατί ο Πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει μεγάλο στήριγμα και μοχλό ανάπτυξης της περιοχής παράλληλα με τον Τουρισμό.

 

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 

Πολιτιστική κληρονομιά

 

  • Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και ανάδειξη τους μέσα από εκδηλώσεις που θα απευθύνονται σε Έλληνες και ξένους τουρίστες.

 

  • Θέσπιση διαδρομών αρχαιολογικών χώρων και ειδικών διαδρομών που συνδυάζουν Ιστορία - Πολιτισμό – Φύση, με ευρεία προβολή σε ταξιδιωτικούς πράκτορες στο εξωτερικό.

 

  • Αξιοποίηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων και δυνατοτήτων που παρέχει το ΕΣΠΑ για τη συντήρηση Πολιτιστικών Μνημείων και Αρχαίων Θεάτρων.

 

 

Σύγχρονος Πολιτισμός

 

  • Έμφαση στην επιμόρφωση, την απασχόληση και τη συμμετοχή των νέων στα πολιτιστικά δρώμενα.

 

  • Δημιουργία Συμφωνικής Ορχήστρας Πελοποννήσου.

 

  • Δημιουργία και Θεσμοθέτηση Φεστιβάλ Πελοποννήσου.

 

  • Ενίσχυση και ανάδειξη επιτυχημένων διοργανώσεων (Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Διεθνές Φεστιβάλ Ναυπλίου, Φεστιβάλ Σαϊνοπουλείου, Loutraki Festival κ.α.)

 

  • Καταγραφή και στήριξη των τοπικών πολιτιστικών φορέων με καταρτισμένο προσωπικό, από την κάθε περιοχή. Εκπαίδευση με σχετικά προγράμματα, καθώς και με συνέργειες με τους αρμόδιους φορείς.

 

 

Πολιτιστικός Τουρισμός

 

  • Δημιουργία πολιτιστικού συνεργατικού σχηματισμού (cluster) μέσα από την οργάνωση στοχευμένων Μουσικών Εκδηλώσεων & Summer Camps διεθνής απήχησης, για την διεθνοποίηση της περιοχής, την δικτύωση, την ενίσχυσή της εκπαιδευτικής κατάρτισης και την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας των επαγγελματιών του πολιτισμού.

 

  • Τόνωση της πολιτιστικής διπλωματίας. Συνεργασία πόλεων της Πελοποννήσου με πόλεις και φεστιβάλ από άλλα μέρη της Ελλάδος και της Μεσογείου για ανταλλαγή τοπικών σχημάτων.

 

Δημιουργία τοπικών film offices. Με στόχο την αύξηση του τουρισμού στις δομές αυτές θα απευθύνονται οι εταιρείες παραγωγής ταινιών από το εξωτερικό, προκειμένου να γυρίσουν μια ταινία ή μια σειρά στην γεωγραφική έκταση της περιφέρειας.