Περιφέρεια Πελοποννήσου - Οι υποψηφιότητες που έχουν «κλειδώσει»

Το προεκλογικό σκηνικό για τις περιφερειακές εκλογές της Πελοποννήσου αρχίζει και διαμορφώνεται, όσο περνά ο καιρός, αν και ακόμα λείπουν διάφορα «κομμάτια» για να ολοκληρωθεί το «παζλ».

 

 

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, με τις υποψηφιότητες που έχουν ήδη ανακοινωθεί ή έχουν «κλειδώσει» η κατάσταση έχει ως εξής:

 

 

ΝΔ: Το κόμμα της ΝΔ, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατέληξε στην επιλογή του Δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα και με αυτό το πρόσωπο μπροστά θα στοχεύσει στη νίκη. Ήδη, υπάρχουν πρωτοκλασάτα στελέχη και βουλευτές της ΝΔ που έχουν εκφράσει ανοιχτά τη στήριξή τους στον Παναγιώτη Νίκα, ενώ υπάρχουν και «γαλάζια» στελέχη τα οποία νιώθουν «εγκλωβισμένα» ανάμεσα στον πολιτικό «πόλεμο» ανάμεσα στη ΝΔ και την πλευρά του Πέτρου Τατούλη. Στις προηγούμενες εκλογές η ΝΔ είχε στηρίξει τον Πέτρο Τατούλη, όμως η σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές (για πολλούς και διάφορους λόγους) «ράγισε» και εν τέλει … έσπασε, με αποτέλεσμα αν και εν ενεργεία Περιφερειάρχης, η ΝΔ να μην τον στηρίξει πάλι.

 

 

ΣΥΡΙΖΑ: Το κυβερνών κόμμα δεν έχει ανακοινώσει την τελική του επιλογή που θα είναι ανάμεσα στο γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε από την Κορινθία και τον Νίκο Πατσαρίνο από τη Μεσσηνία. Το πιθανότερο είναι το «χρίσμα» θα λάβει ο Δέδες, ο οποίος ήταν υποψήφιος Περιφερειάρχης και το 2014 ως ανεξάρτητος και διεκδικήσει με σοβαρές αξιώσεις την είσοδό του στο δεύτερο γύρο.

 

 

Πέτρος Τατούλης: Στις εκλογές του 2010 είχε το χρίσμα του κραταιού τότε ΠΑΣΟΚ, το 2014 είχε τη στήριξη της ΝΔ. Και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις κέρδισε και μετρά 8 και πλέον χρόνια στη θέση του Αντιπεριφερειάρχη. Πλέον, είναι μόνος του (όσον αφορά τη στήριξη κομμάτων). Κάποια στελέχη της παράταξής του θα μείνουν δίπλα του, ενώ άλλα θα επιλέξουν άλλο δρόμο, από τη στιγμή που ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής θα κατέλθουν αυτόνομα.

 

 

Κίνημα Αλλαγής: Εδώ και μήνες, το «Καλημέρα Αρκαδία» … φωνάζει ότι το Κίνημα δεν πρόκειται να στηρίξει κανέναν άλλο και θα κατεβάσει δικό του συνδυασμό. Πλέον, είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, ο οποίος αναμένεται να είναι ο Γιάννης Μπουντρούκας (Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας).

 

 

Χρυσή Αυγή – Εθνικιστικός χώρος: Στις εκλογές του 2014, ο συνδυασμός της Χρυσής Αυγής πήρε 9% και έβγαλε δύο περιφερειακούς συμβούλους. Προς το παρόν, δεν έχει αποσαφηνιστεί με ποιον τρόπο θα εκπροσωπηθεί ο λεγόμενος εθνικιστικός χώρος. Μία λύση που συζητιέται είναι να μπει μπροστά ο βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης από τη Μεσσηνία και να δημιουργηθεί ένας συνδυασμός με εκπροσώπους και από τη Χρυσή Αυγή και από άλλα κόμματα και φορείς του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου.

 

 

ΚΚΕ: Εξαιρετική ήταν η παρουσία του ΚΚΕ στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές με 6,5% και δύο έδρες. Μπροστά μπαίνει ένα από τα κορυφαία και πολύ έμπειρα στελέχη του κόμματος στην Πελοπόννησο, ο Νίκος Γόντικας ο οποίος λογικά θα ηγηθεί ξανά αυτής της προσπάθειας τον Μάιο του 2019.

 

 

Οικολόγοι Πράσινοι: Στις προηγούμενες εκλογές εξέλεξαν έδρα στο περιφερειακό συμβούλιο και η Δήμητρα Λυμπεροπούλου έχει εκφράσει την βούληση να είναι ξανά υποψήφια Περιφερειάρχης το 2019.

 

 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εξέλεξε έδρα στο περιφερειακό συμβούλιο και είναι δεδομένο ότι θα είναι παρούσα και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Προς το παρόν, δεν έχει γίνει κάποια επίσημη ανακοίνωση.

 

 

Λαϊκή Ενότητα: Αυτή τη στιγμή, η ΛΑΕ (κόμμα Λαφαζάνη) εκπροσωπείται στο περιφερειακό συμβούλιο από τους Αλεξανδρή και Χρυσαδάκο. Στις εκλογές του 2019 η ΛΑΕ θα είναι παρούσα και θα στοχεύσει σε ευρύτερες συνεργασίες, διαφορετικά θα βασιστεί στις δικές της δυνάμεις και μόνο.

 

 

Πράσινο Κίνημα: Υποψήφια Περιφερειάρχης, θα είναι το μέλος του κόμματος, οδοντίατρος και blogger, Γιούλη Παπαδοπούλου, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί επίσημα.

 

 

Δημήτρης Σαραβάκος – Ένωση Κεντρώων: Την απόφαση του να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης έχει ανακοινώσει ο Δημήτρης Σαραβάκος (πρώην νομάρχης Αργολίδας, Προέδρος της Ένωσης τέως Αιρετών Νομαρχών Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης) και θα έχει τη στήριξη της Ένωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.

 

 

Πηγή: kalimera-arkadia.gr

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ