Περίπου 50 μετασεισμοί ακολούθησαν τον ισχυρό σεισμό στην Αθήνα

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι σε ό,τι αφορά τη μετασεισμική ακολουθία, λίγες ώρες μετά από τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ στην Αττική το μεσημέρι της Παρασκευής.

 

Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί του Σαββάτου, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκαςέκανε λόγο για ομαλή εξέλιξη και χαρακτήρισε θετική την όλη εικόνα των μετασεισμών.

 

Ανέφερε εξάλλου ότι ο σεισμός προήλθε από το δυτικό κομμάτι του ρήγματος της Πάρνηθας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι από αυτήν την τεκτονική δομή δεν διατρέχουμε κάποιον κίνδυνο, καθώς έσπασε και το τελευταίο τμήμα που δεν είχε ενεργοποιηθεί με τον σεισμό του 1999.

 

Είπε επίσης ότι απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να συσσωρεύσει ξανά ενέργεια το συγκεκριμένο ρήγμα.

 

Από την πλευρά του, επίσης μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλοςεπανέλαβε ότι ενεργοποιήθηκε το δυτικό τμήμα του ρήγματος της Πάρνηθας. 

 

Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού, εκτιμώντας πάντως ότι με την πάροδο του χρόνου μειώνεται μια τέτοια πιθανότητα.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, στην περιοχή του νομού Αττικής έχουν καταγραφεί περίπου 50 μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος από τους οποίους είχε μέγεθος 4,3 Ρίχτερ.

 

Αργά το βράδυ, καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου Κώστας Μακρόπουλος. Η Επιτροπή συνεδρίασε στον απόηχο του σεισμού των 5,1 Ρίχτερ στην Αττική, το μεσημέρι της Παρασκευής.

 

Σε δηλώσεις του και διαβάζοντας το πόρισμα της Επιτροπής, ο κ. Μακρόπουλος είπε ότι η σεισμική δραστηριότητα μέχρι στιγμής εξελίσσεται ομαλά. Όπως τόνισε, ο σεισμός προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από το δυτικό άκρο του ρήματος της Πάρνηθας, το οποίο δεν είχε ενεργοποιηθεί στον σεισμό του 1999.

 

Κάλεσε, δε, τους πολίτες να αποφεύγουν την παραμονή και διέλευση σε κτήρια με ζημιές και να ακολουθούν τις οδηγίες, ενημερώνοντας τις αρχές αν διαπιστώνουν πως υπάρχουν ανησυχητικές ρωγμές.

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, συνέστησε στους κατοίκους να παραμείνουν ήρεμοι και να αποφεύγουν τη φημολογία, ακολουθώντας την επίσημη ενημέρωση. Όπως υπογράμμισε, διαπιστώθηκε ότι μέχρι τώρα υπάρχει εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας. 

 

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 5,1 Ρίχτερ στην Αττική, με το επίκεντρό του να εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου της Πάρνηθας και τέσσερα χιλιόμετρα βόρεια της Μαγούλας.

 

Από τον σεισμό έχουν σημειωθεί ζημιές σε κάποια παλιά κτίρια και φθορές σε κάποια άλλα μεταξύ των οποίων και το κτίριο της Βουλής.

 

Σε ανάρτησή του στο Twitter το βράδυ της Παρασκευής, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή παραμένουν για προληπτικούς λόγους μία έγκυος γυναίκα στον Ερυθρό Σταυρό, δύο παιδιά στο Αγλαΐα Κυριακού και δύο γυναίκες στο ΚΑΤ.

 

Όπως έγινε γνωστό, το ένα από τα δύο παιδιά είναι οκτάχρονο αγόρι που τραυματίστηκε ελαφρά από καμινάδα η οποία έπεσε στο Καματερό, λόγω του σεισμού.

 

Σε ό,τι αφορά τον ελαφρύ τραυματισμό της τουρίστριας, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, το υπουργείο Πολιτισμού διευκρίνισε ότι προήλθε όταν πανικόβλητος επισκέπτης του Αρχαιολογικού Μουσείου τη χτύπησε άθελά του με τον αγκώνα του, κατά τη διάρκεια του σεισμού.

 

Το βράδυ άστεγος που βρισκόταν σε εγκαταλελειμμένο κτήριο το οποίο υπέστη ζημιές απεγκλωβίστηκε από αυτό με τη συνδρομή δυνάμεων της Πυροσβεστικής, χωρίς ωστόσο να έχει τραυματιστεί, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

 

ert.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ