Πέθανε ο Καρλ Λάγκερφελντ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών - διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Chanel από το 1983.

 

 

Ο Κάιζερ της μόδας, διάσημος σχεδιαστής, καλλιτεχνικός διευθυντής των Chanel και Fendi, καθώς και επιτυχημένος φωτογράφος πέθανε σε ηλικία 85 ετών, μετά από εβδομάδες ασθένειας. Ο Καρλ Λάγκερφελντ (Karl Lagerfeld) είχε συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους οίκους μόδας, είχε ντύσει με τις δημιουργίες του τις πιο γνωστές καλλονές της πασαρέλας, ενώ έχουν ποζάρει στο φακό του τοπ μόντελ και σταρ του Χόλιγουντ. 

 

 

Την είδηση του θανάτου του μετέδωσαν πρώτα τα γαλλικά ΜΜΕ, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild». Σύμφωνα με το περιοδικό «Paris Match», ο σχεδιαστής διακομίστηκε εσπευσμένα χθες το βράδυ σε νοσοκομείο του Παρισιού.

 

Το ξεκίνημά του στο χώρο της υψηλής ραπτικής καταγράφηκε στα 1963, όταν άρχισε να εργάζεται για λογαριασμό του Ιταλικού Οίκου «Tiziani», ενώ λίγους μήνες μετά συνεργάστηκε με το αντίστοιχο, Γαλλικό στούντιο «Chloe». Ακολούθησαν οι Οίκοι «Fendi» (1965) και «Curiel» (1970, Ιταλία) και ο Γαλλικός «Chanel» (από το 1983).

 

Γεννήθηκε το 1933 στην Γερμανία. Γόνος ιδιαίτερα εύπορης οικογένειας βιομηχάνων, ανατράφηκε με ανέσεις, διαμορφώνοντας μια αντισυμβατική προσωπικότητα. Καυστικός, κυνικός και εξωστρεφής, προκαλούσε ποικίλες αντιδράσεις με τις εκάστοτε, ιστορικές ρήσεις του, που έχουν καταγραφεί στο συνεργατικό πόνημα «The World According to Karl».

 

 

 

Ο άνθρωπος που μέσα στο πέρασμα των χρόνων έχει καθορίσει το στιλ και το look εκατομμυρίων γυναικών, αλλά και αντρών, έχασε δύο Chanel σόου στις 22 Ιανουαρίου στο Παρίσι λόγω της βεβαρημένης υγείας του, και οι τελευταίες του εμφανίσεις τον έδειχναν ιδιαίτερα καταπονημένο. Σε δήλωσή του ο Οίκος Chanel ισχυρίστηκε ότι ο σχεδιαστής ήταν κουρασμένος, όμως όσοι τον γνώριζαν καλά κατάλαβαν ότι κάτι συμβαίνει. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου δεν έχει χάσει κανένα σόου σε διάστημα τριών δεκαετιών. Μάλιστα, η τελευταία του υπόκλιση στο τέλος κάθε catwalk έμενε στην ιστορία.

 

 

Ο Καρλ έφερνε συχνά στα σόου του την αγαπημένη του γάτα Choupette, και μάλιστα είχε εμπνευστεί και διάφορα σχέδια από εκείνη. Μια από τις πιο γνωστές φράσεις του σχεδιαστή ήταν: «Το να σχεδιάζω είναι η αναπνοή μου, άρα αν δεν μπορώ να αναπνεύσω, έχω πρόβλημα». 

 

 

 

 

Η φιγούρα του ήταν χαρακτηριστική. Μαύρο κοστούμι, λευκά μαλλιά πιασμένα αλογοουρά, γάντια χωρίς δάκτυλα και κατάμαυρα γυαλιά. Έλεγε ότι μοιάζει με καρικατούρα του εαυτού του και ότι αυτό του αρέσει. Τον τελευταίο καιρό πολλά είχαν ακουστεί για τον... διάδοχό του στον Οίκο Chanel, με κυρίαρχο όνομα εκείνο του Virginie Viard, του διευθυντή του δημιουργικού studio του Chanel, χωρίς τίποτα να επιβεβαιώνεται. Η αιτία θανάτου δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

 

ethnos.gr

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ