Πλάθοντας κουλουράκια: Στην κουζίνα μαζί με τα παιδιά

Η κουζίνα είναι σίγουρα ένας χώρος γεμάτος εκπλήξεις. Τα παιδιά μπορούν να μυρίσουν, να γευτούν, να βοηθήσουν στην προετοιμασία κάποιου φαγητού και να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους δοκιμάζοντας γεύσεις διαφορετικές. Τι λέτε να μεταμορφωθείτε εσείς (ή η γιαγιά) σε σεφ και τα παιδιά σας σε μικρούς μάγειρες; Είναι βέβαιο ότι θα το διασκεδάσουν και με το παραπάνω!

 

 

Πριν ξεκινήσετε τη μαγειρική

 

  • Συγκεντρώστε όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Οι ερωτήσεις των παιδιών, εκείνη την ώρα, είναι πολλές κι εσείς χρειάζεστε στοιχειώδη αυτοσυγκέντρωση.

 

  • Συμφωνήστε με τα παιδιά σε ποια φάση μπορούν να βοηθήσουν για να αποτρέψετε πιθανούς καβγάδες και πεισμώματα.

 

  • Μ’ ένα κορδελάκι μαζέψτε τα μακριά μαλλιά των παιδιών, για να μην χρειαστεί μετά να χτενίζετε τη… ζύμη.

 

 

Τα μαθηματικά της κουζίνας

 

Αν είστε από τους απαιτητικούς γονείς και αναρωτιέστε τι μπορούν να μάθουν τα παιδιά από μια τέτοια ενασχόληση, σας πληροφορώ ότι μόλις πήραν τις πρώτες βάσεις μερικών δυσνόητων μαθηματικών εννοιών, κατανοώντας τες μέσα από απλές καθημερινές σκέψεις:

 

 

  • Κατανόησαν τι σημαίνει προσθέτω τα υλικά (λάδι, ζάχαρη, κανέλλα, γαρύφαλλο) σ’ ένα μπολ, ή αφαιρώ κάποια ποσότητα από αυτά, όπως το αλεύρι.

 

  • Κατανόησαν τι σημαίνει ανακατεύω.

 

  • Έβαλαν στη σειρά τα κουλούρια στο ταψί και μετά μέτρησαν τον αριθμό τους.

 

  • Μετά το ψήσιμο, τα παιδιά ταξινόμησαν τα κουλουράκια σύμφωνα με το σχήμα, τοποθετώντας αλλού τα κουλούρια - κύκλος, αλλού τα κουλούρια- σπείρα κι αλλού τα κουλούρια - κοτσίδα.

 

  • Τα παιδιά μοίρασαν τα κουλουράκια τους, διαίρεσαν τον αριθμό τους στα κουτάκια και πρόσφεραν τα δώρα τους.

 

 

Πείτε μου ειλικρινά, σκέπτεστε καλύτερο τρόπο για να βοηθήσετε τα παιδιά σας στα μαθηματικά του σχολείου, ήρεμα κι αποτελεσματικά; Αν δεν έχετε πειστεί ακόμη σας προτείνω το βιβλίο «Μαθηματικά στη κουζίνα. Μαθηματικές δραστηριότητες για παιδιά και τους γονείς τους», του Δ. Χασάπη, εκδόσεις Μεταίχμιο.

 

 

Μετά το μαγείρεμα...

 

 

Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε μαζί με τα παιδιά σας την κουζίνα! Αν δεν το κάνετε μην αναρωτηθείτε γιατί αύριο δεν θα μπορέσουν να μαζέψουν τα δικά τους παιχνίδια μετά το τέλος του παιχνιδιού τους;

 

 

Καλή επιτυχία στους επιδέξιους σεφ και στις υπομονετικές μαμάδες!

 

 

mama365.gr