Ποια η αλήθεια πίσω από τη φωτογραφία του κοριτσιού που κλείνει τα μάτια στην κούκλα;

Μια εικόνα, λένε, είναι χίλιες λέξεις. Αυτό, όμως, δεν ισχύει πάντα, σε όλες τις περιπτώσεις, αφού είναι φορές που μια φωτογραφία δεν σε αφήνει να αρθρώσεις ούτε μισή λέξη.

 

Βλέποντας καθημερινά τι συμβαίνει στη Γούτα της Συρίας, οποιαδήποτε εικόνα έρχεται από εκεί (ή οποιαδήποτε εικόνα παρουσιάζεται να έχει προέλευση από Συρία), και κυρίως όταν αυτή απεικονίζει παιδιά, μας προκαλεί χιλιάδες συναισθήματα: συγκίνηση, αγανάκτηση, θυμό, οργή κ.ά.

 

 

 

 

Ανάμεσα στο φωτογραφικό υλικό των τελευταίων μερικών ημερών που σχετίζεται με τις συνέπειες του πολέμου, ήταν και μια φωτογραφία με ένα κοριτσάκι που κρατά μια κούκλα και με τα χέρια τους της κλείνει τα μάτια.

Μια από τις λεζάντες που τη συνόδευαν έλεγε: «Είναι μια φωτογραφία ενός παιδιού στη Συρία. Κλείνει τα μάτια στην κούκλα της».

 

Απ’ ότι μαθαίνουμε, τελικά, το κοριτσάκι δεν κατάγεται από τη Συρία. Ούτε η φωτογραφία έχει τραβηχτεί αυτές τις μέρες.

Πρόκειται για ένα κοριτσάκι που ακούει στο όνομα Zeliha, κατάγεται από ένα χωριό της Τουρκίας και όταν ο φωτογράφος Fatih Ozenbas τράβηξε τη φωτογραφία, τον Οκτώβριο του 2007 (πριν από 10,5 χρόνια), η Zeliha ήταν δύο ετών…

Η επαλήθευση ΕΔΩ