Ποιοι πρέπει να καταθέσουν αίτηση πριν από την Πρωτοχρονιά για αναδρομικά και Δώρα

Αγώνα δρόμου για τα αναδρομικά τους πρέπει να δώσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι καθώς η απόφαση – βόμβα του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012 στα Δώρα δημοσιεύτηκε λίγο πριν την εκπνοή του 2018.

 

Οι νομικοί υποστηρίζουν πως οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά έως και δυο χρόνια πίσω. Αυτό σημαίνει πως όσοι δεν έχουν ακόμη κινηθεί για την κατοχύρωση των αναδρομικών από τα κομμένα δώρα πρέπει να προχωρήσουν σε αίτηση πριν την 31η Δεκεμβρίου, δηλαδή τις επόμενες 7 ημέρες, για να μην χάσουν το Δώρο Χριστουγέννων του 2016 που είναι 500 ευρώ για όλους.

 

Οι διεκδικήσεις συνολικά κινούνται στο επίπεδο των 1.000 ευρώ το χρόνο, καθώς το 2010 τα δώρα στο Δημόσιο κουτσουρεύτηκαν για όλους στα 500 ευρώ τα Χριστούγεννα, 250 ευρώ το Πάσχα και 250 ευρώ το επίδομα αδείας.

 

Η ρήτρα αυτή δεν έχει κριθεί αντισυνταγματική και συνεπώς δεν μπορεί να ανατραπεί στα δικαστήρια.

 

Η απόφαση πιλότος του 6ου τμήματος του ΣτΕ αφορά περίπου 470.000 εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι το 2010 είχαν μικτό μισθό με τακτικές αποδοχές, επιδόματα και αμοιβές έως 3.000 ευρώ. Για αυτούς, αναφέρουν οι ειδικοί, ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση των δώρων και των επιδομάτων αναδρομικά και στο μέλλον.

 

Δεδομένου ότι η παραγραφή για τους δημοσίους υπαλλήλους είναι 2ετής, οι διεκδικήσεις που εγείρονται σήμερα ανατρέχουν στο 2016. Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους δημοσίους υπαλλήλους να σπεύσουν να υποβάλλουν στις υπηρεσίες τους αιτήσεις για τα κομμένα δώρα, καθώς η αίτηση διακόπτει την παραγραφή.

 

Τι πρέπει να γράφει η αίτηση

Η αίτηση πρέπει να αναφέρεται ρητά στην πληρωμή των δώρων και των επιδομάτων η καταβολή των οποίων έχει διακοπεί πλήρως από το 2013. Η αίτηση υποβάλλεται στην διεύθυνση μισθοδοσίας της υπηρεσίας του κάθε υπαλλήλου, ενώ πρέπει να κοινοποιηθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Μετά την υποβολή της αίτησης, ο υπάλληλος λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου.

 

Σημειώνεται πως το 6ο τμήμα παραπέμπει την απόφαση στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική κρίση, μέχρι την δημοσίευση της οποίας τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Ωστόσο η υποβολή της αίτησης διακόπτει την παραγραφή και εφόσον η υπηρεσία δεν απαντήσει εντός 6μηνου τότε ξεκινά νέα 2ετής περίοδος παραγραφής.

 

Συνεπώς ο υπάλληλος που θα υποβάλει αίτηση έως 31 Δεκεμβρίου 2018 έχει χρόνο έως και τον Δεκέμβρη του 2021 να αποφασίσει αν θα υποβάλλει αγωγή ή όχι για τα αναδρομικά.

 

Πηγή: money-money.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ