Πως Προέκυψε η Έκφραση: «Και του Πουλιού το Γάλα»

Η φράση αυτή συνδέεται στενά με τη Σάμο. Η Σάμος είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου με άφθονη βλάστηση, από όπου βγαίνει και το ξακουστό σαμιώτικο κρασί. ..

 

 

Για τον πλούτο της και τις άφθονες ομορφιές, οι αρχαίοι την είχαν κατατάξει στα νησιά των Μακάρων. Άλλωστε, υπάρχει κι ένας παλιότερος θρύλος που αναφέρει ότι οι ψυχές εκείνων που πέθαιναν αναμάρτητοι, πήγαιναν να κατοικήσουν στη Σάμο, που είχε ορισθεί από τους θεούς ως τόπος ευδαιμονίας. 

 

 

Πολλοί αρχαίοι συγγραφείς λένε πως στην ευτυχισμένη αυτή γωνιά του Αιγαίου έβγαιναν δύο φορές το χρόνο τα σύκα, τα ρόδια, τα σταφύλια, οι ελιές, κτλ. 

 

 

Στους βυζαντινούς χρόνους ήταν γνωστό το ξακουστό σαμιώτικο κρασί, όπως φαίνεται και από το στίχο του Πτωχοπροδρόμου: «Κρασίν γλυκύν και θεϊκόν, κρασίν το εκ Σάμου». 

 

 

Ο ποιητής Μένανδρος, όχι μονάχα εξυμνεί το κρασί της Σάμου, μα θέλοντας να παραστήσει πως και το πιο σπάνιο πράγμα δε λείπει από το νησί, λέει: 

 

 

«Και ορνιθών φέρει γάλα». 

 

 

Η φράση αυτή, που ειπώθηκε τότε για πρώτη φορά, έμεινε ως τα χρόνια μας χωρίς καμιά απολύτως παραλλαγή.

 

 

Τάκης Νατσούλης-«Το λεξικό της Λαϊκής Σοφίας»   
mythiki-anazitisi.blogspot.comTο loutraki365.gr δημοσιεύει τα σχόλια των αναγνωστών του. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας.

Leave a comment

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
Έλεγχος CAPTCHA
Αυτή η ερώτηση είναι για να ελέγξουμε αν είστε ή όχι άνθρωπος και να αποφύγουμε την αυτοματοποιημένη υποβολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων.
1 + 3 =
Επιλύστε αυτό το απλό μαθηματικό πρόβλημα και εισάγετε το αποτέλεσμα. π.χ. για 1 + 3, πληκτρολογήστε 4.