Πώς θα αντιμετωπίσω τη δυσάρεστη αναπνοή;

Μπορεί να νιώσετε ότι έχετε κακή αναπνοή όταν ξυπνάτε το πρωί ή αφού έχετε φάει ένα γεύμα γεμάτο σκόρδο και κρεμμύδια, για παράδειγμα. Συνήθως, η καλή στοματική υγιεινή θα λύσει το πρόβλημα και θα αποτρέψει την κακή αναπνοή από το να γίνει τελικά μακροχρόνιο πρόβλημα. Για μερικούς ανθρώπους, όμως, η κακοσμία του στόματος είναι ένα επίμονο πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν καθημερινά και μπορεί να είναι το σημάδι ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι μάλλον σοφό να μιλήσετε με ένα γιατρό ή έναν οδοντίατρο για το πρόβλημα.

 

Αιτίες

 

Οι πιο συνηθισμένες πηγές κακοσμίας του στόματος είναι απλά κάτι κολλημένο στο στόμα σας γύρω από τα δόντια ή τα ούλα. Το τακτικό βούρτσισμα και το νήμα μπορούν να λύσουν το πρόβλημα που προκαλείται από τις τροφές. Άλλοι συνηθισμένοι και καθημερινοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν προσωρινή χαλίτωση, είναι ένα γεύμα με τρόφιμα που αλλάζουν τη μυρωδιά της αναπνοής, το καθημερινό ξύπνημα, το κάπνισμα ή και ένα κρύωμα, όπως το συνάχι.

 

Άλλες φορές, η χαλίτωση μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι μιας βαθύτερης, υποκείμενης κατάστασης υγείας. Μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στο ίδιο το στόμα, όπως ουλίτιδα. Μπορεί επίσης να είναι ένα μήνυμα ενός πιο σοβαρού ζητήματος ολόκληρου του σώματος. Ο διαβήτης, η βρογχίτιδα, η πνευμονική νόσος, η ηπατική νόσος και η νεφρική νόσος μπορούν όλα μπορεί να εμφανίσουν τη χαλίτωση ως σύμπτωμα.

 

Θεραπεία κακοσμίας του στόματος

 

Όταν οι λόγοι που έχει προκληθεί η χαλίτωση είναι απλοί, η επίλυση του προβλήματος μπορεί να είναι εξίσου απλή όπως το βούρτσισμα ή το νήμα δύο φορές την ημέρα, καθώς και το πόσιμο άφθονο νερό. Η αποφυγή του καπνίσματος και του οινοπνεύματος μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Τα ούλα και το στοματικό διάλυμα καλύπτουν μόνο προσωρινά τη μυρωδιά και αποτελούν μια βραχυπρόθεσμη λύση.

 

Εάν η κακή αναπνοή επιμένει ή είναι ιδιαίτερα ενοχλητική, επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο. Ο οδοντίατρος μπορεί να εξετάσει πλήρως το στόμα σας και να καθορίσει εάν υπάρχει ένα βαθύτερο, υποκείμενο πρόβλημα που προκαλεί την χαλίτωση. Εάν το στόμα εμφανίζεται υγιές, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας για να διαπιστώσετε εάν η κακή αναπνοή αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι μιας κατάστασης υγείας σε άλλο σημείο του σώματος.