Πότε γιορτάζεται φέτος ο Άγιος Γεώργιος;

Ο Άγιος Γεώργιος γιορτάζει στις 23 Απριλίου. Σε περίπτωση, όμως, που η 23η Απριλίου πέφτει πριν το Πάσχα, η εορτή του Αγίου Γεωργίου μετατίθεται τη Δευτέρα του Πάσχα. Αυτό συμβαίνει καθώς κατά την περίοδο της Σαρακοστής, από Κυριακή απόγευμα μέχρι Παρασκευή πρωί, έχουμε πένθος. Δεν γίνονται, λοιπόν, πανηγυρικοί εορτασμοί.

 

Σύμφωνα με το dogma.gr, οι γιορτές που συμπίπτουν τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή την Μεγάλη Εβδομάδα, όπως για παράδειγμα η εορτή του Αγίου Γεωργίου ή του Αγίου Μάρκου, μετατίθενται στην Κυριακή πριν από αυτές ή την εβδομάδα της Διακαινησίμου, την εβδομάδα δηλαδή μετά την Κυριακή του Πάσχα.

 

Συνεπώς, δεν ισχύει η θεωρία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ότι ο Άγιος Γεώργιος τιμάται μετά το Πάσχα, διότι τα εκκλησιαστικά τροπάρια του Αγίου Γεωργίου περιέχουν αναστάσιμα λόγια, που δεν είναι δυνατό να τα ψάλουν πριν από την Ανάσταση.

 

Άλλωστε, κάθε Κυριακή, είναι ημέρα αναστάσιμη. Απλώς, η ακολουθία του Αγίου είχε γραφτεί πριν την αλλαγή του ημερολογίου και τότε η εορτή έπεφτε πάντα μετά το Πάσχα.

Έτσι, φέτος, η γιορτή του Αγίου Γεωργίου είναι τη Δευτέρα του Πάσχα 29/04/2019, ενώ η γιορτή του Αγίου Μάρκου την Τρίτη 30/04/2019.