Πραγματοποιήθηκε η εορταστική εκδήλωση της μητρόπολης για την Αγία Μεγάλη Εβδομάδα και το Άγιο Πάσχα

Από τη μητρόπολη Κορίνθου αναφέρεται μεταξύ άλλων:

 

 

«Με εξαιρετική, πλην αναμενόμενη, επιτυχία τόσο για το επιστημονικό και καλλιτεχνικό της περιεχόμενο όσο και για τον σημαντικό αριθμό συμμετεχόντων Πιστών, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019, η καθιερωμένη εορταστική Εκδήλωση της Ι. Μητροπόλεως μας για την Αγία Μεγάλη Εβδομάδα και το Άγιο Πάσχα.

 

Η Εκδήλωση περιελάμβανε στο πρώτο μέρος της, ομιλία από την κ. Αντωνία Μοροπούλου, Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, επικεφαλής της Διεπιστημονικής Ομάδος του έργου και Πρόεδρο της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.), με θέμα: «Η Αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα».

 

Στην εισήγησή της η κ. Μοροπούλου αναφέρθηκε σε όλα τα στάδια αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, μέσω προβολής φωτογραφικών διαφανειών, επεξηγώντας παράλληλα με λεπτομέρειες την μεθοδολογία αλλά και τις καινοτομίες, που χρησιμοποιήθηκαν, προκειμένου να αποκατασταθεί αυτό το Μεγάλο από Θρησκευτικής και Ιστορικής αξίας Παγκόσμιο Μνημείο του Παναγίου Τάφου του Κυρίου μας.

 

Αναφέρθηκε στις επιστημονικές διαβεβαιώσεις όλων των φάσεων κατασκευής και επεμβάσεων του Ι. Κουβουκλίου, που μαρτυρούν την μακράν ιστορική πορεία του από τον Μ. Κωνσταντίνο έως και σήμερα. Η κ. Καθηγήτρια εκτός των άλλων ανέφερε ότι: «όταν ανοίξαμε τον Τάφο, ζήσαμε το θαύμα. Αυτός ο Τάφος είναι ένας “ζωντανός Τάφος”, ο οποίος στέλνει το μήνυμα της Ανάστασης, της αγάπης και της ελπίδας, ενώνοντας ολόκληρο τον Χριστιανικό Κόσμο».

 

 

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης εψάλησαν Ύμνοι από την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, τους οποίους απέδωσε η Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κορινθίας «ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ» και η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως μας «ΑΓΙΟΣ ΛΕΩΝΙΔΗΣ» υπό την διεύθυνση του μουσικοδιδασκάλου – χοράρχη κ. Αναστασίου Γκιούλη, Πρωτοψάλτη του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, και της κ. Χριστίνας-Παταπίας Μήτρου, καθηγήτριας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως μας…».