Προανακριτική Novartis: Διαφωνίες από τα... αποδυτήρια για τις αρμοδιότητές της

«Άρχισαν τα όργανα» στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της Novartis, από την δεύτερη κιόλας συνεδρίαση. Σ' αυτή η επιτροπή, αναλώθηκε και πάλι σε... διαδικαστικά θέματα, με τους ρόλους ανάμεσα σε κυβερνητική πλειοψηφία και αντιπολίτευση να αλλάζουν.

 

 

Αντίθετα, με ότι συνέβη στην Ολομέλεια που αποφάσισε τη συγκρότησή της, αυτή τη φορά η αντιπολίτευση -με πρώτη τη Νέα Δημοκρατία – πέρασε στην επίθεση την ώρα που οι συμπολιτευόμενοι βουλευτές της επιτροπής έμοιαζαν να βρίσκονται σε θέσεις άμυνας.

 

Χαρακτηριστική η παρέμβαση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, ο οποίος εκ μέρους το ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για ανάγκη «εξέτασης της αρμοδιότητας του κρίνοντος οργάνου». Έπειτα, περιόρισε το αντικείμενο της επιτροπής μονάχα στο αδίκημα της δωροδοκίας, βγάζοντας έξω από τις αρμοδιότητες της επιτροπής τα περί «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος.

 

Στην αντίπερα όχθη, ο Μάκης Βορίδης, μίλησε για επιτροπή με πλήρεις αρμοδιότητας, που θα πρέπει να ερευνήσει σε βάθος και εφ όλης της ύλης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ αντέτεινε στο Νίκο Παρασκευόπουλο, η επιτροπή να καταλήξει πρώτα αν διαπράχθηκαν τα αδικήματα και έπειτα αν έχει αρμοδιότητα η Βουλή.

 

Αντίστοιχη ήταν και η παρέμβαση εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπός της Θοδωρής Παπαθεοδώρου, σημείωσε: «Δεν νοείται καμία συζήτηση επι της αρμοδιότητας της επιτροπής. Αυτή συστάθηκε με απόφαση της βουλής και έχει σύμφωνα με το 156 του κανονισμού πλήρεις αρμοδιότητες να εξετάσει την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων από τα αναφερόμενα πρόσωπα. Η πρόταση της πλειοψηφίας δεν τεκμηριώνει δεν εξειδικεύει και δεν εξατομικεύει οποιαδήποτε σύνδεση αδικημάτων με πρόσωπα. Αυτό πρέπει να κάνει η επιτροπή από την αρχή καλώντας τα αναφερόμενα πρόσωπα εξετάζοντας ενδείξεις και συγκροτώντας κατάλογο μαρτύρων. Άρα πριν μιλήσουμε για παραγραφές θα μιλήσουμε για τα αδικήματα και την εξατομίκευση των ευθυνών. Διαφορετικά η συζήτηση εξελίσσεται σε παρωδία διαδικασίας».

 

Τέλος, από πλευράς ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, έκανε λόγο για «αντιφατική λογική της πλειοψηφίας» τονίζοντας πως από τη μια ζητά εξέταση ενώ από την άλλη έρευνα επί διαδικαστικών θεμάτων, εκτιμώντας πως η όλη διαδικασία οδεύει προς τον εκφυλισμό της.

 

Πηγή:reader.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ