Πρόεδρος της Βουλής ο Κώστας Τασούλας με ρεκόρ 283 ψήφων

Ο Κώστας Τασούλας εξελέγη πρόεδρος της Βουλής με 283 ψήφους, μετά τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή.

 

Ο αριθμός των 283 ψήφων αποτελεί ρεκόρ για την ελληνική Βουλή. Μέχρι σήμερα, το ρεκόρ ψήφων διατηρούσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 235 ψήφους. Ο προηγούμενος πρόεδρος, Νίκος Βούτσης είχε αναδειχθεί με μόλις 181 ψήφους.

 

Αναλυτικά, ο Κώστας Τασούλας, βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, εξελέγη με 283 ψήφους σε σύνολο 298 ψηφισάντων.

 

Υπέρ του κ. Τασούλα για πρόεδρο της Βουλής ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.

 

«Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ.

 

 

 

Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική και φανερή, καθώς έχει αλλάξει ο σχετικός κανονισμός της Βουλής. Στο παρελθόν η εκλογή προέδρου της Βουλής γινόταν με μυστική ψηφοφορία.

 

Τασούλας: Η Βουλή να ανατρέψει την εικόνα απαξίωσης

 

Στην ομιλία του, ο κ. Τασούλας τόνισε πως είναι ανάγκη να αποκατασταθεί το κύρος της Βουλής.

 

«Ως πρόεδρος της Βουλής οφείλω να μεριμνώ για την κατοχύρωση της ελεύθερης έκφρασης των βουλευτών και την τήρηση της τάξης», δήλωσε μεταξύ άλλων. Εξήγησε ότι στόχος είναι η «Βουλή να ανατρέψει την εικόνα απαξίωσής της».

 

Ποιος είναι ο Κώστας Τασούλας

 

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας γεννήθηκε στα Ιωάννινα στις 17/7/1959 και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι παντρεμένος με τη Φανή Σταθοπούλου και έχει έναν γιο και μια κόρη.

 

Δικηγόρος στο επάγγελμα, ο κ. Τασούλας εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων με τη ΝΔ για πρώτη φορά στις εκλογές του 2000.

 

Έχει διατελέσει υπουργός Πολιτισμού (2014) και υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (2007).

 

Μεταξύ 1994 και 1998 ήταν δήμαρχος Κηφισιάς.

 

Υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα (1981 – 1990) και ειδικός σύμβουλος στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και γεωργίας (1989 - 1990).

 

Διετέλεσε Πρόεδρος του Οργανισμού Προωθήσεως Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.) από το 1990 έως το 1993.

 

Το Φεβρουάριο του 2010 εξελέγη γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ. Τον Ιούνιο του 2013 ορίσθηκε, από τον Αντώνη Σαμαρά, πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

 

Η εκλογή νέου προέδρου της Βουλής πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης. Αργότερα, στη 13:00, η Βουλή θα συνεδριάσει εκ νέου για την εκλογή των αντιπροέδρων.

 

kathimerini.gr

 

 

 

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ