Προσφυγόπουλο πνίγηκε στην Μεσόγειο - Είχε ράψει στα ρούχα του τοv έλεγχο του σχολείου

Ως πότε θα θεωρείται αυτονόητος ένας κόσμος όπου τα παιδιά πεθαίνουν πριν μεγαλώσουν; Η ιστορία ενός 14χρονου αγοριού από το Μάλι που πνίγηκε στην Μεσόγειο αναζητώντας την ελπίδα στην προσφυγιά συγκλονίζει: Επάνω στα ρούχα του, στο εσωτερικό του μπουφάν του, το παιδί είχε ράψει τον έλεγχο με τις επιδόσεις του στο σχολείο… Δεν είχε έγγραφα, ούτε χρήματα, ο έλεγχος ήταν το μόνο που είχε πάρει φεύγοντας από το σπίτι.

 

 

Το παιδί, που θέλησε να δείχνει σε όλους ποιος ήταν, που πίστεψε ότι οι καλοί βαθμοί θα βοηθούσαν σε μια νέα ζωή χωρίς φτώχεια και συγκρούσεις, έμεινε ένας ακόμη αριθμός στους επίσημους καταλόγους, μια είδηση που συγκινεί για λίγο κι ύστερα ξεχνιέται.

 

 

Η ιστορία του έμελλε να γίνει γνωστή μέσα από την διήγηση της Ιταλίδας ιατροδικαστού Cristina Cattaneo, η οποία διενήργησε τη νεκροψία στο πτώμα του 14χρονου όπως και σε εκατοντάδες άλλους πρόσφυγες που έχουν χάσει την ζωή τους στη Μεσόγειο. Τις θλιβερές ιστορίες ανθρώπων με τις οποίες ήρθε σε επαφή, περιγράφει στο βιβλίο της «Faceless Wrecks, Raffelo Cortina Editore» που εκδόθηκε πρόσφατα.

 

 

Με αφορμή το περιστατικό, τον γύρο του Διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες ένα σκίτσο του Makkox το οποίο δημοσιεύτηκε σε ιταλική ιστοσελίδα: Το παιδί από το Μάλι στον βυθό της θάλασσας, κρατώντας τον έλεγχό του δέχεται συγχαρητήρια από έναν καρχαρία και ένα δελφίνι. Προφανώς ειρωνικά. Τα άριστα δεν είναι αρκετά σε έναν κόσμο που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος…

 

 

 

 

Πλέον ο 14χρονος είναι ένα ακόμα σύμβολο στην τραγωδία της Μεσογείου, μαζί με τον Αϊλάν, μαζί με όλα τα παιδιά που έχασαν τόσο άδικα την μάχη για ένα καλύτερο μέλλον, ή απλά για ένα μέλλον.

 

in.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ