Πρωτοποριακό τεστ για τη σηψαιμία

Μια νέα ταχεία εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση της σηψαιμίας αναπτύσσεται από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Strathclyde της Γλασκώβης. Η συσκευή, η οποία έχει δοκιμαστεί εργαστηριακά, μπορεί να δώσει αποτελέσματα σε μόλις δυόμισι λεπτά, σύμφωνα με τη δημοσίευση της έρευνας στην επιθεώρηση Biosensors and Bioelectronics.

 

Η διάγνωση της σηψαιμίας μπορεί να είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Πολλοί ερευνητές προσπαθούν να ανακαλύψουν τι ακριβώς προκαλεί τη μερικές φορές θανατηφόρα αντίδραση του οργανισμού που εμπλέκεται στη σηψαιμία.

 

Το αρχικό πρόβλημα μπορεί να είναι ήπιο και να ξεκινά από οπουδήποτε – από ένα κόψιμο στο δάκτυλο ως μια λοίμωξη στο ουροποιητικό σύστημα – αλλά εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει μια σειρά από αντιδράσεις, από σοκ έως κατάρρευση οργάνων και σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και θάνατο.

 

Η έγκαιρη διάγνωση είναι βασική παράμετρος στην αντιμετώπισή της, επειδή για κάθε ώρα που καθυστερεί η θεραπεία με αντιβιοτικά, αυξάνεται η πιθανότητα θανάτου. Η διάγνωση της σηψαιμίας συνήθως βασίζεται στην κρίση του γιατρού, τη θερμοκρασία, τον καρδιακό ρυθμό, τον ρυθμό αναπνοής και μια σειρά εξετάσεων αίματος.

 

Μόλις υπάρχει υποψία για σηψαιμία, χορηγούνται αντιβιοτικά ευρείας δράσης στον ασθενή. Όμως μια εξέταση αίματος που αποσκοπεί στον προσδιορισμό του καλύτερου αντιβιοτικού για τη θεραπεία της λοίμωξης μπορεί να διαρκέσει έως και 72 ώρες.

 

Η νέα εξέταση χρησιμοποιεί μια συσκευή για να ανιχνεύσει εάν υπάρχει ένας από τους πρωτεϊνικούς βιοδείκτες σηψαιμίας, η ιντερλευκίνη-6 (IL-6) στο αίμα.

 

Ο Δρ Damion Corrigan, ο οποίος βοήθησε στην ανάπτυξη του τεστ, δήλωσε ότι η IL-6 είναι ένας από τους καλύτερους δείκτες σηψαιμίας: «Ο τύπος της συσκευής που δοκιμάζουμε θα μπορούσε να είναι δίπλα στο κρεβάτι του ασθενούς και να επιτρέπει στους γιατρούς ή τις νοσοκόμες να είναι σε θέση να παρακολουθούν τους βιοδείκτες σηψαιμίας μόνοι τους».

 

Ο Δρ Corrigan πρόσθεσε ότι η σηψαιμία όχι μόνο σκοτώνει ανθρώπους, αλλά μπορεί επίσης να αφήνει ασθενείς με προβλήματα υγείας που αλλάζουν τη ζωή τους, όπως η απώλεια άκρων, η νεφρική ανεπάρκεια ή διαταραχή μετατραυματικού στρες.

 

Ο κλινικός σύμβουλος και ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ David Alcorn, από το Νοσοκομείο Royal Alexandra του Paisley, δήλωσε ότι το νέο τεστ είχε τη δυνατότητα ανίχνευσης της σηψαιμίας και ταυτόχρονα της διάγνωση του τύπου της λοίμωξης και του συνιστώμενου αντιβιοτικού: «Τα οφέλη απ’ αυτό είναι τεράστια και η δυνατότητα να δοθεί το σωστό αντιβιοτικό εγκαίρως στον κατάλληλο ασθενή είναι καταπληκτική. Πιστεύω ότι σίγουρα έχει μια θέση στα νοσοκομεία σε όλον τον κόσμο».