Ψηφίζεται σήμερα το Πολυνομοσχέδιο - Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή

Στη 1 μετά το μεσημέρι, είναι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις κατά του Πολυνομοσχεδίου, που συζητείται στη Βουλή, και η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα, στις 3 μετά το μεσημέρι.

 

 

 

Τις συγκεντρώσεις έχουν προγραμματίσει η ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια και τα πρωτοβάθμια σωματεία στο Πολυτεχνείο.

 

Τα Συνδικάτα και τα Σωματεία διεκδικούν, μεταξύ άλλων, να μην περάσουν τα «αντιλαϊκά» μέτρα που περιλαμβάνει το Πολυνομοσχέδιο και να καταργηθούν τα ήδη ψηφισμένα μέτρα των τριών μνημονίων, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, συλλογικές συμβάσεις εργασίας με κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ, όχι στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

 

Όπως υποστηρίζουν, με το Πολυνομοσχέδιο συντελείται η πλήρης παράδοσης της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές, οι συντάξεις θα μειωθούν μέχρι 35% και θα επέλθει νέο χτύπημα στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.

 

Στην Ολομέλεια

 

Η ψηφοφορία θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι το μεσημέρι έτσι ώστε το νομοσχέδιο να πάρει ΦΕΚ μέχρι τις 21 Ιουνίου, πριν δηλαδή το κρίσιμο Eurogroup, όπου θα κριθεί και το ζήτημα του χρέους.

 

Από χθες συζητείται με τη μορφή του επείγοντος στην Ολομέλεια της Βουλής.

 

Η συζήτηση ξεκίνησε με ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, τις οποίες στήριξε η αντιπολίτευση αλλά δεν έγιναν δεκτές απ’ την πλειοψηφία. Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξέφρασαν αντιρρήσεις σχετικά με το άρθρο 60 παρ. 5 του νομοσχεδίου, που προβλέπει ότι δεν ισχύει η παύση ή ο περιορισμός της τοκογονίας αν απορριφθεί από τα δικαστήρια αίτηση υπαγωγής των οφειλών στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου ρύθμισης οφειλών δανείων στις τράπεζες. Επιπλέον, αντέδρασαν στο άρθρο 109, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση βάζει εγγύηση περιουσία που έχει υπαχθεί στο υπερταμείο, μεταξύ των οποίων και οι μετοχές των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

 

Τέλος, πρόβαλαν αντιρρήσεις και για το άρθρο που προβλέπει τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων σε ενιαίο λογαριασμό, από τους ΟΤΑ και τη Βουλή, σημειώνοντας ότι θίγεται η αυτοτέλειά τους. «Η κυβέρνηση έχει ζηλέψει και τις διομολογήσεις της Υψηλής Πύλης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπέκυψε στις απαιτήσεις των δανειστών να τεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα στη βούληση της κυβέρνησης.

Το ΚΚΕ χαρακτήρισε υποκριτική τη συζήτηση, επικαλούμενο σωρεία αντισυνταγματικών -όπως κατήγγειλε- διατάξεων που έχουν ψηφιστεί από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

 

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε για τους τόκους υπερημερίας ότι το Σύνταγμα ρητά προβλέπει σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η αναδρομικότητα και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να μην ευνοηθούν στρατηγικοί κακοπληρωτές που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη αν και μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

 

Το δικαστήριο είναι εκείνο που κρίνει αν κάποιος πρέπει να προστατευθεί βάσει των διατάξεων για τα «κόκκινα δάνεια» και το δικαστήριο κρίνει αν κάποιος δανειολήπτης δεν χρειάζεται να προστατευθεί και άρα πρέπει να καταβάλει τους τόκους για το δάνειο του, σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

 

Αναφορικά με τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων, ο υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε το παράδειγμα της Βουλής που τοποθέτησε τα 3/4 του αποθεματικού της στην ΤτΕ και κέρδισε χρήματα, για να επισημάνει ότι αντίστοιχο κέρδος είχαν οι δήμοι που ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο. Είπε ακόμη ότι δεν θίγεται η αυτοτέλεια των ΟΤΑ και δεν θίγεται ούτε και η αυτοτέλεια της Βουλής. Τα ίδια επισήμανε και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή αποφέρει στη Βουλή περί τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

 

Για τις δε εγγυήσεις στο υπερταμείο, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την «ανησυχία» του για τη «συλλογική αμνησία» που χτύπησε -όπως είπε- τους 222 βουλευτές, οι οποίοι ψήφισαν τον Ν. 4336, το νόμο, δηλαδή, που προέβλεψε πως όταν συγκροτηθεί το υπερταμείο θα είναι αντισυμβαλλόμενος για το δάνειο που έλαβε η χώρα το 2015 και θα έχει κάποιες εγγυήσεις.

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ