Το ρίξατε έξω με το φαγητό; Επτά τροφές για να επανέλθετε στο πι και φι!

Ακόμη και ο πιο ένθερμος υπέρμαχος της υγιεινής διατροφής μπορεί να κάνει ατασθαλίες, είτε επειδή ξέφυγε σε κάποια γιορτή, είτε επειδή χαλάρωσε κατά τη διάρκεια των διακοπών, είτε επειδή τα αυξημένα επίπεδα στρες τον «έσπρωξαν» για ένα διάστημα στα γλυκά και στα έτοιμα γεύματα.

 

 

Πρώτα τα καλά νέα: Ό,τι κι αν έχει συμβεί η κατάσταση είναι αναστρέψιμη αν γίνουν συνειδητά οι απαραίτητες –κυρίως διατροφικές– αλλαγές. Και τώρα τα κακά: Μέχρι να επανέλθει το γαστρεντερικό σύστημα στην κανονική του λειτουργία, εκδηλώνονται κάποια αρκετά δυσάρεστα συμπτώματα.

 

 

«Η μεγάλη και απότομη μετάβαση από μια υγιεινή διατροφή σε μια διατροφή πλούσια σε κακά λιπαρά και ζάχαρη αποδεδειγμένα προκαλεί αλλαγές στη σύνθεση του μικροβιακού οικοσυστήματος του γαστρεντερικού» εξηγεί η διαιτολόγος Tamara Duker Freuman, η οποία ειδικεύεται στις γαστρεντερικές διαταραχές. «Η αναδιοργάνωση αυτών των ενδημικών ειδών μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες, από αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου μέχρι αυξημένη παραγωγή αερίων ή απότομη αύξηση του βάρους» αναφέρει η ειδικός.

 

 

Μια άλλη πιθανή έκβαση είναι επίσης η κρίση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, η οποία προκαλεί τη χαρακτηριστική καούρα και μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, προσθέτει με τη σειρά της η παθολόγος Linda Shiue.

 

 

Παράλληλα, οι τροφές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη, αλάτι και ανθυγιεινά λιπαρά οδηγούν συχνά στο φούσκωμα, ενώ η κατανάλωσή τους τείνει να αντικαθιστά τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών έχει σαν αποτέλεσμα τα επεισόδια δυσκοιλιότητας.

 

Πριν σας πιάσουν οι τύψεις, οι ειδικοί σπεύδουν να επισημάνουν ότι όλα τα παραπάνω είναι φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού μετά από μια περίοδο όχι και τόσο υγιεινής διατροφής.

 

 

Για να ανακάμψετε ταχύτερα και να επαναφέρετε τον οργανισμό σας στην πρότερη λειτουργία του, δεν χρειάζονται –ούτε συνιστώνται– δραστικές λύσεις, όπως εξαντλητικές δίαιτες με χυμούς και πράσινα smoothies. Πρέπει απλώς να κινηθείτε στρατηγικά για να πετύχετε τον στόχο σας και σε αυτό πολύτιμοι σύμμαχοι είναι οι τροφές που θα δείτεπαρακάτω 

 

Κολοκύθα: Η κολοκύθα, όπωςκαι το μπρόκολο, το καρότο, το σέλινο και πολλά άλλα λαχανικά, είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών.

 

Οι φυτικές ίνες είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να αποφύγετε ή να αντιμετωπίσετε άμεσα μια κρίση δυσκοιλιότητας. Ενόσω βρίσκεστε στη φάση της ανάκαμψης, προτιμήστε τα μαγειρεμένα αντί για τα ωμά λαχανικά, καθώς είναι πιο «φιλικά» προς το καταπονημένο γαστρεντερικό σας.

 

Γιαούρτι: Το γιαούρτι με προβιοτικά και το κεφίρ συμβάλλουν στην άμεση αποκατάσταση της μικροχλωρίδας του γαστρεντερικού. Ιδιαίτερα βοηθητικές είναι οι καλλιέργειες B. Lactis, B. rhamnosus και L. casei.

 

 

Μπανάνα: Τα περισσότερα φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά που πιθανώς έλειψαν από τον οργανισμό σας κατά την περίοδο που είχατε ξεχάσει τους… καλούς διατροφικούς σας τρόπους.

 

 

Προτιμήστε φρούτα με χαμηλή οξύτητα, όπως η μπανάνα και το πεπόνι, για να αποφύγετε ανεπιθύμητες κρίσεις καούρας. Χαμηλή οξύτητα έχουν επίσης τροφές όπως τα πράσινα λαχανικά, τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα άπαχα πουλερικά και το ψάρι.

 

 

Παντζάρι: Είναι πλούσιο σε γλουταμίνη, η οποία αποτελεί «καύσιμο» για τα κύτταρα του εντέρου, ώστε να ενισχυθούν τα τοιχώματά του κι έτσι να είναι καλύτερα προστατευμένο από παθογόνους εισβολείς.

 

 

Ξινολάχανο: Η διαδικασία της ζύμωσης που απαιτείται για την παραγωγή του προσφέρει προβιοτικά που θα επαναφέρουν την ισορροπία μεταξύ καλών και κακών βακτηρίων στο έντερο.

 

 

Τσάι μέντας: Εξαιρετικά καταπραϋντικό για το στομάχι, το τσάι μέντας έχει αντισπασμωδική δράση, χαλαρώνοντας τους μυς του στομάχου και ανακουφίζοντας από τον πόνο.

 

 

Δεν πρέπει βέβαια να καταναλώνεται αμέσως μετά από ένα γεύμα, καθώς μπορεί να πυροδοτήσει κρίση καούρας.

 

 

Τζίντζερ: Είναι γνωστό εδώ και αιώνες για τη βοηθητική του επίδραση στην πέψη και μάλιστα μπορεί να ανακουφίσει ακόμη και από τα συμπτώματα της ναυτίας.

 

 

Μπορείτε να το απολαύσετε ως αφέψημα ή να προσθέσετε τριμμένο το τζίντζερ σε μια σούπα, σάλτσα ή ακόμη και σε έναν φρέσκο χυμό ή ένα smoothie.

 

 

Πηγή: U.S. News and World Report

 

onmed.gr